Tak na prawdę to zwykła babka, ale głównie ją robimy dla ozdoby stołu Wielkanocnego. Uroczo wyglądają, idealnie się komponują do Wielkanocnego koszyczka, a dla łasuchów są nawet do zjedzenia.
czas: 40 minut poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto
5 jaj
200 g cukru
200 g masła/margaryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na ozdobę
barwniki
cukier puder
Masło/margarynę ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Do masy żółtkowej dodajemy 1 łyżkę białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę i wszystko dokładnie łączymy, tak aby ciasto było puszyste.
Formę zająca i baranka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Dodajemy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Kontrolujemy patyczkiem czy ciasto się upiekło i patyczek jest suchy.
Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiamy według uznania.
Ja baranka obsypałam cukrem pudrem, a zajączka pomalowałam barwnikiem brązowym, niebieskim i zielonym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz