poniedziałek, 4 stycznia 2016

Baby wielkanocne

Tak na prawdę to zwykła babka, ale głównie ją robimy dla ozdoby stołu Wielkanocnego. Uroczo wyglądają, idealnie się komponują do Wielkanocnego koszyczka, a dla łasuchów są nawet do zjedzenia.


czas: 40 minut                 poziom: łatwy

Składniki:
 
Ciasto
  • 5 jaj
  • 200 g  cukru
  • 200 g masła/margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na ozdobę
  • barwniki
  • cukier puder

Masło/margarynę ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Do masy żółtkowej dodajemy 1 łyżkę białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę i wszystko dokładnie łączymy, tak aby ciasto było puszyste.
Formę zająca i baranka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Dodajemy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Kontrolujemy patyczkiem czy ciasto się upiekło i patyczek jest suchy. 
Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiamy według uznania.
Ja baranka obsypałam cukrem pudrem, a zajączka pomalowałam barwnikiem brązowym, niebieskim i zielonym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz