wtorek, 5 stycznia 2016

Biszkopt idealny

Przepis na biszkopt otrzymałam od Szwagierki. Jest on najlepszy jaki do tej pory piekłam. Zawsze, do każdego ciasta na bazie tego placka używam tej receptury. Jeśli potrzebuję mniej blatów, czy do mniejszej foremki wówczas odpowiednio zmieniam proporcje.

czas : 50 minut          porcji: -                             poziom: łatwy

Składniki:

·        8 jajek
·        2 szklanki mąki
·       1 szklanka cukru
·        1 łyżka oleju
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie przełączamy mikser na najmniejsze obroty i dodajemy pojedynczo żółtka z olejem. Wyłączamy mikser i wsypujemy   przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko szybko lecz delikatnie łączymy szpatułką, tak żeby ciasto nie opadło.

Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.


 
Na zdjęciu jest biszkopt w formie 28 cm z 4 jaj – podzieliłam go na dwa blaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz