poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sezamowiec

Połączenie sezamu, z chałwą i kokosem. Trzy różne światy, a kompozycja idealna. Najlepiej zrobić dzień lub dwa przed podaniem, żeby kruche ciasto zmiękło. Polecamy.


czas: 120 minut             poziom: średni               porcji: 20

Składniki:
 
      Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Masa sezamowa:
  • 1 szklanka sezamu (ok 200 g)
  • ¼ szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu
    Masa kokosowa:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Szczypta soli
  • 5 białek
    Masa z chałwy
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 150 g masła 
    Słoik kwaśnego dżemu

Ciasto:
do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko dokładnie ugniatamy na gładą masę i dzielimy na dwie części. Wkładamy na pół godziny do lodówki lub na 15 minut
do zamrażalki. Następnie rozwałkowujemy na placki pasujące
do blaszki 25 x 35 cm.

Masa sezamowa:
wszystkie składniki przekładamy do garnka i smażymy.
Ciepłą masę przekładamy na rozwałkowane ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Masa kokosowa:
białka ubijamy z szczyptą z soli na sztywną pianę i dodajemy cukier puder i kokos i wszystko dokładnie łączymy.
Ciasto smarujemy dżemem i na to wykładamy masę kokosową. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Masa chałwową:
miękkie masło ucieramy z cukrem na białą masę i dodajemy pokruszoną chałwę. Wszystko dokładnie łączymy.

Na wystudzony placek z z sezamem wykładamy masę chałwową, a na to wykładamy placek z kokosem.

Najlepiej smakuje na następny dzień, aż ciasto zmięknie.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz