Połączenie sezamu, z chałwą i kokosem. Trzy różne światy, a kompozycja idealna. Najlepiej zrobić dzień lub dwa przed podaniem, żeby kruche ciasto zmiękło. Polecamy.
czas: 120 minut poziom: średni porcji: 20
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa sezamowa: - 1 szklanka sezamu (ok 200 g)
- ¼ szklanki cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
Masa kokosowa: - 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
- Szczypta soli
- 5 białekMasa z chałwy
- ½ szklanki cukru
- 200 g chałwy waniliowej
- 150 g masła
Słoik kwaśnego dżemu
Ciasto:
do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko dokładnie ugniatamy na gładą masę i dzielimy na dwie części. Wkładamy na pół godziny do lodówki lub na 15 minut
do zamrażalki. Następnie rozwałkowujemy na placki pasujące
do blaszki 25 x 35 cm.
Masa sezamowa:
wszystkie składniki przekładamy do garnka i smażymy.
Ciepłą masę przekładamy na rozwałkowane ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa kokosowa:
białka ubijamy z szczyptą z soli na sztywną pianę i dodajemy cukier puder i kokos i wszystko dokładnie łączymy.
Ciasto smarujemy dżemem i na to wykładamy masę kokosową. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa chałwową:
miękkie masło ucieramy z cukrem na białą masę i dodajemy pokruszoną chałwę. Wszystko dokładnie łączymy.
Na wystudzony placek z z sezamem wykładamy masę chałwową, a na to wykładamy placek z kokosem.
Najlepiej smakuje na następny dzień, aż ciasto zmięknie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz