wtorek, 5 stycznia 2016

Brownie z burakami

Prawie każdy uwielbia ciasta, tym bardziej jeśli są one czekoladowe. A jeśli doda się do nich buraki (tak, buraki) to będzie to jeszcze zdrowszy smakołyk. Wypiek ten jest wilgotny, mocno czekoladowy, a buraków w ogóle nie czuć, no może jedynie je lekko widać. Jeśli nie liczy się kalorii można dodać do ciasta polewę z białej czekolady z chilli. Smacznego i na zdrowie!

czas: 80 minut               porcji: 20                        poziom: średni


Składniki:

·        200 g gorzkiej czekolady
·        100 g płatków migdałowych
·        500 g startych na małych oczkach, surowych buraków
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·        200 g mąki pszennej
·        200 ml oleju
·        1 łyżeczka aromatu waniliowego
·        1 łyżeczka cynamonu
·        ½ łyżeczki chili
·        200 g  cukru
·        6 jaj

Czekoladę rozpuść na parze i zostaw do wystygnięcia. Jajka ubij z cukrem przez ok 3 minuty na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć przesianą mąkę, aromat, proszek do pieczenia, sodę, migdały. Zmiksuj wszystko na najniższych obrotach. Na koniec dodaj czekoladę i buraki, i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
Piecz 60 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz