Każdy z nas zna sos bolognese. Jest to mięsny, ciepły sos z warzywami (marchew, pietruszka) podawany zazwyczaj z makaronem spaghetti. Tym razem podajemy nie klasyczny przepis na bolognese, lecz naszą przerobioną wersję. Tak na prawdę można do niego dodać co mamy pod ręką. Dlatego też w przepisie tym znalazły się pieczarki, po prostu miałam ich za dużo, a jedzenia się nie wyrzuca.
liczba porcji: 3 czas: 45 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 70 g pieczarek
- 100 g cebuli
- 145 g marchewki
- 500 ml wody
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, ostra i słodka papryka
- 2 łyżki oleju
1. Mięso mielone smażymy na 1 łyżce oleju. Jak zbrązowieje to przekładamy na talerz.
2. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, marchew w cienkie paski.
3. Następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy warzywa.
3. Następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy warzywa.
4. Z 500 ml wody wymieszać 100 g koncentratu pomidorowego i dodać do warzyw. Dusić tak długo aż będą miękkie.
5. Do gotowych warzyw z sosem dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodka i ostrą oraz bazylią.
6. Podajemy z pełnoziarnistym makaronem świderki i posypujemy świeżą cebulą dymką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz