sobota, 9 stycznia 2016

Bolognese z warzywami

Każdy z nas zna sos bolognese. Jest to mięsny, ciepły sos z warzywami (marchew, pietruszka) podawany zazwyczaj z makaronem spaghetti. Tym razem podajemy nie klasyczny przepis na bolognese, lecz naszą przerobioną wersję. Tak na prawdę można do niego dodać co mamy pod ręką. Dlatego też w przepisie tym znalazły się pieczarki, po prostu miałam ich za dużo, a jedzenia się nie wyrzuca.


liczba porcji: 3          czas: 45 minut          poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 70 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 145 g marchewki
  • 500 ml wody
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, ostra i słodka papryka
  • 2 łyżki oleju

1. Mięso mielone  smażymy na 1 łyżce oleju. Jak zbrązowieje to przekładamy na talerz.
2. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, marchew w cienkie paski. 
3. Następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy warzywa.
4. Z 500 ml wody wymieszać 100 g koncentratu pomidorowego i dodać do warzyw. Dusić tak długo aż będą miękkie.
5. Do gotowych warzyw z sosem dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodka i ostrą oraz bazylią.
6. Podajemy z pełnoziarnistym makaronem świderki i posypujemy świeżą cebulą dymką.
  
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz