sobota, 9 stycznia 2016

Łosoś z masełkiem czosnkowym

Szybkie danie z ryby? Tak to możliwe, dlatego polecam łososia pieczonego z masełkiem czosnkowym. Dla tych, którzy liczą kalorię polecam podać rybę bez masła, a po prostu natrzeć rybę czosnkiem i cytryną, a będzie równie smaczne. Z zdrową sałatą - danie będzie pełnowartościowe i doda energii na resztę dnia.


 liczba porcji: 2          czas: 50 minut                poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 4 ziemniaki
  • 300 g łososia
  • czosnek, sól, pieprz
  • łyżka masła
  • przyprawa do ziemniaków
  • łyżka oleju
  • plaster cytryny

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy na półtwardo i kroimy w ćwiartki. Można to zrobić dzień wcześniej albo z ziemniaków, które zostały z obiadu. 
2. Olej mieszamy z przyprawą do ziemniaków i polewamy ziemniaki.
3. Ziemniaki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
4. Łososia pozbywamy łusek. Dzielimy na dwie porcje.
5. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
6. Smarujemy nim łososia i pi obkładamy dwoma ćwiartkami cytryny.
7. Pieczemy 15 minut w folii wraz z ziemniakami.

Polecam podać z sałatą z sosem musztardowym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz