liczba porcji: 2 czas: 100 minut poziom: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdże w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- ½ puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
- 1 cebula biała i czerwona
- ulubione przyprawy
- ketchup, majonez
1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru.
2. Zostawiamy do wyrośnięci na ok 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Zostawiamy do wyrośnięci na ok 15 minut w ciepłym miejscu.
3. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, roztrzepane jaja, 5 łyżek oleju.
4. Dokładnie łączymy z wyrośniętymi drożdżami i ugniatamy ok 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
4. Dokładnie łączymy z wyrośniętymi drożdżami i ugniatamy ok 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
5. Zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
6. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
7. Cebule obieramy z łupin, szatkujemy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
8. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż będzie brązowe.
9. Nadzienie mieszamy z kukurydzą i czerwoną fasolą i przyprawiamy według uznania.
10. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wykrawamy okręgi dużym talerzem.
11. Zostawiamy do wyrośnięcia.
12. Każdy okrąg smarujemy sosem (połączony ketchup z majonezem) i na jednej połowie kładziemy nadzienie.
13. Składamy ciasto i zwijamy boki.
14. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i sypiemy przyprawami.
8. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż będzie brązowe.
9. Nadzienie mieszamy z kukurydzą i czerwoną fasolą i przyprawiamy według uznania.
10. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wykrawamy okręgi dużym talerzem.
11. Zostawiamy do wyrośnięcia.
12. Każdy okrąg smarujemy sosem (połączony ketchup z majonezem) i na jednej połowie kładziemy nadzienie.
13. Składamy ciasto i zwijamy boki.
14. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i sypiemy przyprawami.
15. Gotowe pierogi układamy w dość dużych odstępach, bo urosną.
16. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją grzania grzałki góra-dół.
16. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją grzania grzałki góra-dół.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz