sobota, 9 stycznia 2016

Calzone

Drożdżowy pieróg nadziany mięsem mielonym i warzywami - pychotka! Dodatki możesz w pełni modyfikować - zależy co lubisz. U mnie smakuje każdemu, komu go zrobię. Polecam!


liczba porcji: 2          czas: 100 minut                poziom: średni
                                  
     Składniki:
 
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdże w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 1 cebula biała i czerwona
  • ulubione przyprawy
  • ketchup, majonez

1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. 
2. Zostawiamy do wyrośnięci na ok 15 minut w ciepłym miejscu.
3. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, roztrzepane jaja, 5 łyżek oleju. 
4. Dokładnie łączymy z wyrośniętymi drożdżami i ugniatamy ok 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
5. Zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
6. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
7. Cebule obieramy z łupin, szatkujemy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju.  
8. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż będzie brązowe. 
9. Nadzienie mieszamy z kukurydzą i czerwoną fasolą i przyprawiamy według uznania.
10. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wykrawamy okręgi dużym talerzem. 
11. Zostawiamy do wyrośnięcia. 
12. Każdy okrąg smarujemy sosem (połączony ketchup z majonezem) i na jednej połowie kładziemy nadzienie. 
13. Składamy ciasto i zwijamy boki. 
14. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i sypiemy przyprawami.
15. Gotowe pierogi układamy w dość dużych odstępach, bo urosną. 
16. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją grzania grzałki góra-dół.
  
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz