sobota, 9 stycznia 2016

Zakochany łosoś w truskawkach

Truskawki wodzą nas na pokuszenie i smakiem, i zapachem. W połączeniu z łososiem idealnie komponują się z delikatnym makaronem. Danie nie obciąży naszego żołądka, przez co będziemy mieć siły na trochę ruchu ;-)


liczba porcji: 2          czas: 30 minut           poziom: łatwy
                                  
Składniki:
  • 100 g makaronu świderki 
  • 300 g świeżego łososia
  • 4 truskawki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

1. Makaron gotujemy al. dente.
2. Rybę myjemy, usuwamy ości oraz skórę. 
3. Kroimy na małe kawałki.
4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.
5. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. 
6. Podsmażamy w  rozgrzanym rondelku z oliwą i dodajemy rybę. 
7. Smażymy tak długo, aż ryba będzie miękka.
8. Do gotowej ryby dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy ugotowany makaron. 
9. Całość mieszamy.
10. Przekładamy do miseczek i dorzucamy truskawki.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz