Chleb ten powstał, ponieważ nie miałam pieczywa w domu. Jest
niedziela, piekarnia nieczynna, więc pora na domowe ciepłe pieczywo. Akurat mam
maszynkę w domu, więc wszystko nastawiłam w sobotę przed spaniem. Rano wstałam
i gotowy chlebek. Pyszny, delikatny, puszysty. Idealny na słodko z naszymi
dżemami truskawkowymi, miodem, kremem ciasteczkowym lub kremem
orzechowo-miodowym, na które przepisy znajdziecie na naszym blogu.
czas : 80 minut bądź 3:30h
waga: 1 kg poziom: średni
Składniki:
- 350 ml maślanki
- 2 łyżki masła roztopionego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 600 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
Do małej miski
przelewamy maślankę, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Następnie do dużej
miski przesiewamy mąkę pszenną, wlewamy maślankę, roztopione, schłodzone masło
i dodajemy sól. Wszystko dokładnie zagniatamy, tak aby powstało gładkie,
elastyczne i puszyste ciasto. Może to potrwać z 10 minut. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w 180
stopniach przez 25-30 minut.
Po tym czasie
wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Dla maszynkowców:
Do pojemnika wkładamy
po kolei: maślankę, masło, sól, mąkę cukier, drożdże pokruszone. Załączamy
program chleb maślany (u mnie trwa 3:30) i idziemy odpoczywać J
Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz