Chlebek z pesto to coś w sam raz, gdy spodziewacie się
gości. Aromatyczne, puszyste i delikatne ciasto podane na ciepło na przykład z
masłem czosnkowym posmakuje każdemu. Równie pyszne jest na zimno. Fakt – jest
pracochłonne, jak każdy wypiek z ciasta drożdżowego, ale uwierzcie, że warto!
Składniki:
Na ciasto:
·
352 ml ciepłej (ale nie gorącej)
wody
·
525 g mąki pszennej
·
1 łyżka oliwy z oliwek
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka cukru
·
25 g drożdży świeżych
Na nadzienie:
·
190 g gotowego pesto
·
4 garście startego na drobnych oczkach żółtego sera
·
Jajko
Ciasto: do miseczki
wkładamy rozkruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski
przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Robimy dołek i
przelewamy wyrośnięte drożdże. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Nie zraźcie się, ciasto drożdżowe należy dość długo ugniatać, aby nabrało
puszystości. Kolejno przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na ok 1 godziny.
Dla maszynkowców:
Do pojemnika wlewamy
wodę, oliwę i wsypujemy sól. Następnie przekładamy mąkę i cukier, robimy dołek
i wsypujemy rozkruszone drożdże. Nastawiamy automat na opcję wyrastanie ciasta
i czekamy.
Po tym czasie
wykładamy ciasto drożdżowe na podsypaną mąką stolnicę.i rozwałkowujemy na
placek o wymiarach 40 na 40 centymetrów. Wykrawamy z niego 12 prostokątów.
Każdy prostokąt smarujemy pesto i posypujemy żółtym serem. Następnie składamy na pół.
Blaszkę typu keksówka
wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wąsko ciasta zgięciem do dołu, w taki
sposób, że dwa końce są u góry. Postępujemy tak z każdym kawałkiem.
Wierzch smarujemy
rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach opcja grzałka górna i dolna przez
ok 30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
Jeśli nie to dopiekamy dalej.
Podajemy jeszcze
ciepłe np. z masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz