To ciasto przyśniło mi się. Dosłownie! Wstałam rano i w głowie miałam połączenie białej czekolady i pistacji. I co z tym zrobić? Miałam wiele pomysłów. Ale wybrałam ten :) Czekolady spód z kruchych ciasteczek, do tego śmietankowy krem z białą czekoladą i słone pistacje. Połączenie nietypowe, ale warto eksperymentować.
czas : 30 minut porcji:
12 poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
300 g herbatników kakaowych
·
200 g masła
·
3
czubate łyżki nutellii
·
250 g
sera mascarpone
·
100 g
białej czekolady
· 100 g
obranych pistacji
·
400 g
śmietany 30%
· 1
łyżka cukru pudru
Masło rozpuszczamy i
dodajemy do niego nutellę i dokładnie mieszamy. Herbatniki łamiemy w dłoniach
na małe kawałki. Dodajemy do nich masę
czekoladową i mieszamy. Wykładamy nimi blaszkę o średnicy 21 cm.
Białą czekoladę
rozpuszczamy i schładzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Ser mascarpone łączymy ze śmietaną, czekoladą i pistacjami za pomocą ręcznej ubijaczki. Wykładamy na kruche ciasteczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz