piątek, 8 stycznia 2016

Camembert w cieście francuskim

Camembert w cieście francuskim to alternatywa dla dania mięsnego. Uwaga jest to ser tłusty, dlatego podajemy go z lekką sałatką. Przygotowuje się danie ekspresowo i czeka, aż samo się zrobi


 
 

czas : 35 minut          porcji: 2 poziom: łatwy


Składniki:
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 2 camemberty
  • Jajko
  • Sól, papryka słodka
  • Mieszanka sałat
  • oliwa
 
Ciasto francuskie (najłatwiej gotowe) kroimy na dwa kwadraty. Na środek każdego kawałka kładziemy camembert i sklejamy boki. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną soli i papryki. Przekładamy na blaszkę i pieczemy 25 minut w 180 stopniach funkcja pieca góra i dół. Ciasto powinno urosnąć i być napowietrzone. Jeśli po 25 minutach takie nie będzie zostawiamy w piecu na dłużej.

W międzyczasie sałatę przekładamy do miski i polewamy oliwą i posypujemy solą.

Ser wykładamy na talerz i podajemy z sałatą.

Smacznego.




 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz