wtorek, 5 stycznia 2016

Truskawkowe zawijańce

Pychota! Co by tu pisać. Ciasto jest lekkie, puszyste, miękkie. Do tego dżem truskawkowy. Niebo! 
Z danego przepisu wychodzi 14 sztuk zawijańców. Martwiłam się – co zrobić z taką dużą ilością? 
Ale uwierzcie, że szybko znikają. Zjadajcie jeszcze ciepłe. Choć na następny dzień są również pyszne. To dzięki przepisowi na ciasto i domowemu dżemowi. Idealne na podwieczorek albo na słodkie śniadanie. Ciasto możecie przygotować na wieczór i wstawić do lodówki przykrywając mokrym ręcznikiem, a zawinąć na następny dzień. Albo całość możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić zawijańce do wyrośnięcia na noc w lodówce. Rano godzinę przed piezeniem wyciągnijcie na kuchnię, żeby nabrały temperatury pokojowej i wstawcie je do pieca, a po 25 minutach macie gotowe śniadanko. Dajcie znać jak Wam smakuje.



czas : 150 minut          sztuk: 14                                poziom: średni

Składniki:

Na ciasto:
·        1 szklanka mleka
·        3,5 szklanki mąki pszennej
·        2 jajka
·        1/3 szklanki cukru
·        110 g roztopionego masła
·        ¼ łyżeczki soli
·        20 g drożdży świeżych
Na nadzienie:
·        500 g truskawek
·        Sok z pół cytryny
·        1/3 szklanki cukru
Na lukier:
·        10 łyżek cukru pudru
·        2 łyżki mleka

Ciasto: mleko podgrzać tak, żeby było lekko ciepłe. Do 1/3 mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do reszty mleka dodać masło, cukier, jajka i rozczyn. Dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn. Ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Można podsypać ewentualnie mąką, ale nie za dużo. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie: oczyszczone truskawki kroimy w plastry, zasypujemy cukrem
i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez
ok. 40 minut, aż powstanie gęsty dżem truskawkowy. Zostawiamy
do wystudzenia.

Lukier: cukier puder wymieszać z mlekiem. Gęstość lukru zmieniamy poprzez dodanie cukru bądź mleka.


Sposób przygotowania: z ciasta odstawić ok 180 g. Cienko je rozwałkować i wykleić nim spód formy (blaszkę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia), dzięki czemu dżem z nadzienia nie wypłynie i się nie przypali. Resztę ciasta rozwałkować na wymiary 30 x 40 cm. Rozsmarować dżem zostawiając z każdej strony po 2 cm. Następnie wąsko zwijać. Kroić w plastry i układać w odstępach na blaszce. Zawijańce i tak wyrosną, więc nie martwcie się, że się złączą. Później w łatwy sposób można je ukroić nożem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Jeszcze ciepłe lukrować i od razu podawać.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz