Pychota! Co by tu pisać. Ciasto jest lekkie, puszyste, miękkie. Do tego dżem truskawkowy. Niebo!
Z danego przepisu wychodzi 14 sztuk zawijańców. Martwiłam się – co zrobić z taką dużą ilością?
Ale uwierzcie, że szybko znikają. Zjadajcie jeszcze ciepłe. Choć na następny dzień są również pyszne. To dzięki przepisowi na ciasto i domowemu dżemowi. Idealne na podwieczorek albo na słodkie śniadanie. Ciasto możecie przygotować na wieczór i wstawić do lodówki przykrywając mokrym ręcznikiem, a zawinąć na następny dzień. Albo całość możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić zawijańce do wyrośnięcia na noc w lodówce. Rano godzinę przed piezeniem wyciągnijcie na kuchnię, żeby nabrały temperatury pokojowej i wstawcie je do pieca, a po 25 minutach macie gotowe śniadanko. Dajcie znać jak Wam smakuje.
czas : 150 minut sztuk:
14 poziom:
średni
Składniki:
Na ciasto:
·
1 szklanka mleka
·
3,5 szklanki mąki pszennej
·
2 jajka
·
1/3 szklanki cukru
·
110 g roztopionego masła
·
¼ łyżeczki soli
·
20 g drożdży świeżych
Na nadzienie:
·
500 g truskawek
·
Sok z pół cytryny
·
1/3 szklanki cukru
Na lukier:
·
10 łyżek cukru pudru
·
2 łyżki mleka
Ciasto: mleko
podgrzać tak, żeby było lekko ciepłe. Do 1/3 mleka rozkruszyć drożdże i
zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do reszty mleka dodać masło,
cukier, jajka i rozczyn. Dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać do miski.
Dodać sól i rozczyn. Ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Można podsypać
ewentualnie mąką, ale nie za dużo. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut. W
międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
oczyszczone truskawki kroimy w plastry, zasypujemy cukrem
i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez
ok. 40 minut, aż powstanie gęsty dżem truskawkowy. Zostawiamy
do wystudzenia.
i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez
ok. 40 minut, aż powstanie gęsty dżem truskawkowy. Zostawiamy
do wystudzenia.
Lukier: cukier puder
wymieszać z mlekiem. Gęstość lukru zmieniamy poprzez dodanie cukru bądź mleka.
Sposób przygotowania:
z ciasta odstawić ok 180 g. Cienko je rozwałkować i wykleić nim spód formy (blaszkę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem
do pieczenia), dzięki czemu dżem z nadzienia nie wypłynie i się nie przypali.
Resztę ciasta rozwałkować na wymiary 30 x 40 cm. Rozsmarować dżem zostawiając z
każdej strony po 2 cm. Następnie wąsko zwijać. Kroić w plastry i układać w
odstępach na blaszce. Zawijańce i tak wyrosną, więc nie martwcie się, że się
złączą. Później w łatwy sposób można je ukroić nożem. Piec ok. 25 minut w 180
stopniach.
Jeszcze ciepłe
lukrować i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz