wtorek, 5 stycznia 2016

Drożdżówki z marmoladą

Przyznam, że dawno nie jadłam drożdżówki. Dlatego postanowiłam je upiec w domu. Użyłam do nadzienia marmolady, ale możecie zrobić je z serem, serem i rodzynkami, czy z masą makową – kto, co woli. Drożdżówki najlepsze są na świeżo jeszcze lekko ciepłe. Wtedy od nich nie można oderwać rąk. Jeśli poświęcicie czas na ich przygotowanie to już nie kupicie gotowych w piekarni.




czas : 120 minut          porcji: 8                                poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        500 g mąki pszennej
·        250 ml mleka
·        75 g masła lub margaryny – rozpuszczonej
·        Szczypta soli
·        70 g cukru
·        20 g świeżych drożdży
Ponadto:
·        marmolada – 12 łyżek
·        jajko roztrzepane z łyżką mleka
·        10 łyżek cukru pudru
·        3 łyżeczki wody

Ciasto: z drożdży zrobić rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże  się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste i miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.

Dla maszynkowców: 
do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na funkcję ugniatania. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.

Ciasto podziel na 8 identycznych kawałków. Każdą część ugnieć i lekko rozwałkuj na okrągły placek. Boki zawiń lekko pod spód a w środku zrób zagłębienie, do którego dodaj marmoladę – mi weszło ok 1,5 łyżki.

Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do pieca posmaruj ciasto z każdej strony roztrzepanym jajkiem.

Piecz w 220 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie drożdżówki będą miały brązowy kolor a w środku będą miękkie i delikatne.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz