wtorek, 5 stycznia 2016

Tort OREO

Przyznam, że robiąc ten tort pierwszy raz w życiu zjadłam ciastka OREO. Tyle widziałam na internecie przepisów z ich wykorzystaniem, że też musiałam coś z nich zrobić. I tak powstał pomysł na to ciasto. Ciemne, wręcz czarne biszkopty z białym kremem, a całość ozdobiona ciasteczkami. Pyszny, nie bardzo słodki. Polecam kroić małe kawałki, bo jest bardzo sycący.


czas : 120 minut          porcji: 12                                poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        174 g mąki pszennej
·        171 g masła o temperaturze pokojowej
·        315 g cukru
·        3 jajka
·        336 g maślanki
·        69 g kakao
·        1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·        ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
·        Szczypta soli
Na krem:
·        300 g sera mascarpone
·        500 g śmietany 30%
·        4 łyżki cukru pudru
·        1 ½ łyżeczki żelatyny
·        4 łyżki gorącej wody
·        8 ciastek typu oreo
Ponadto:           
·        250 g ciastek typu oreo

Ciasto: podane składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Potrzebne będą nam 3 blaty ciasta. Najlepiej piec je osobno, żeby nie powstał zakalec a przy okazji nie będziemy musieli się trudzić krojeniem.
Składniki suche: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. W drugiej misce ubijamy jajko na puszysto ok 2 minuty, następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy do białości. Później dodajemy maślankę i składniki sypkie. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera na niskich obrotach, tak żeby składniki dokładnie się połączyły. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka. Postępujemy zgodnie z kolejnymi dwoma blatami.

Krem:  żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do schłodzenia.
Musi być w temperaturze pokojowej i płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i ubijamy do połączenia.  Do drugiej miski przekładamy ser mascarpone i rozbijamy go za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i nadal ubijamy, ale na najniższych obrotach – tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kilka łyżek kremu odkładamy na ozdobę i pokrycie boków. 8 ciastek kruszymy na małe kawałki i dodajemy do reszty kremu, a następnie dzielimy na dwie części.

Ponadto: ciastka kruszymy na drobno za pomocą malaksera.

Podanie: na dno torownicy kładziemy pierwszy blat ciasta, a następnie przykrywamy go kremem. Znów kładziemy ciasto, krem i ciasto. Górę i boki smarujemy kremem i obsypujemy wierzch i boki pokruszonymi ciastkami. Jeśli zostanie nam ciastka można je użyć do ozdobienia wierzchu ciasta.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz