Przyznam, że robiąc ten tort
pierwszy raz w życiu zjadłam ciastka OREO. Tyle widziałam na internecie
przepisów z ich wykorzystaniem, że też musiałam coś z nich zrobić. I tak
powstał pomysł na to ciasto. Ciemne, wręcz czarne biszkopty z białym kremem, a
całość ozdobiona ciasteczkami. Pyszny, nie bardzo słodki. Polecam kroić małe
kawałki, bo jest bardzo sycący.
czas : 120 minut
porcji: 12
poziom: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
174 g mąki pszennej
·
171 g masła o temperaturze pokojowej
·
315 g cukru
·
3 jajka
·
336 g maślanki
·
69 g kakao
·
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
·
Szczypta soli
Na krem:
·
300 g sera mascarpone
·
500 g śmietany 30%
·
4 łyżki cukru pudru
·
1 ½ łyżeczki żelatyny
·
4 łyżki gorącej wody
·
8 ciastek typu oreo
Ponadto:
·
250 g ciastek typu oreo
Ciasto: podane
składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Potrzebne będą nam 3 blaty ciasta.
Najlepiej piec je osobno, żeby nie powstał zakalec a przy okazji nie będziemy
musieli się trudzić krojeniem.
Składniki suche:
mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. W drugiej
misce ubijamy jajko na puszysto ok 2 minuty, następnie dodajemy cukier i dalej
ucieramy do białości. Później dodajemy maślankę i składniki sypkie. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera na niskich obrotach,
tak żeby składniki dokładnie się połączyły. Przelewamy ciasto do tortownicy o
średnicy 21 cm i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka.
Postępujemy zgodnie z kolejnymi dwoma blatami.
Krem: żelatynę
rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do schłodzenia.
Musi być w temperaturze pokojowej i płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i ubijamy do połączenia. Do drugiej miski przekładamy ser mascarpone i rozbijamy go za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i nadal ubijamy, ale na najniższych obrotach – tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kilka łyżek kremu odkładamy na ozdobę i pokrycie boków. 8 ciastek kruszymy na małe kawałki i dodajemy do reszty kremu, a następnie dzielimy na dwie części.
Musi być w temperaturze pokojowej i płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i ubijamy do połączenia. Do drugiej miski przekładamy ser mascarpone i rozbijamy go za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i nadal ubijamy, ale na najniższych obrotach – tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kilka łyżek kremu odkładamy na ozdobę i pokrycie boków. 8 ciastek kruszymy na małe kawałki i dodajemy do reszty kremu, a następnie dzielimy na dwie części.
Ponadto: ciastka
kruszymy na drobno za pomocą malaksera.
Podanie: na dno
torownicy kładziemy pierwszy blat ciasta, a następnie przykrywamy go kremem.
Znów kładziemy ciasto, krem i ciasto. Górę i boki smarujemy kremem i obsypujemy
wierzch i boki pokruszonymi ciastkami. Jeśli zostanie nam ciastka można je użyć
do ozdobienia wierzchu ciasta.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz