czas : 120 minut
porcji: 12
poziom: średni
Składniki:
Na sernik
·
200 g ciasteczek – ja użyłam typu
oreo
·
40 g masła
·
750 g sera na sernik – ja użyłam
PIĄTNICA
·
250 ml śmietany 30%
·
3 jaja
·
5 łyżek cukru pudru
·
3 łyżki mąki pszennej
Na mus:
·
200 g czekolady gorzkiej
·
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
·
3 łyżki wody zimnej
·
30 g masła
·
3 jaja
· szczypta soli
·
50 g cukru pudru
·
100 ml śmietany 30%
·
1 łyżeczka żelatyny
· 3 łyżki wody gorącej
Sernik:
1. Dno blaszki o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka rozkrusz za pomocą malaksera na pył i dodaj rozpuszczone ostudzone masło. Wyłóż nim spód i zostaw w lodówce na czas przygotowania sernika.
1. Dno blaszki o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka rozkrusz za pomocą malaksera na pył i dodaj rozpuszczone ostudzone masło. Wyłóż nim spód i zostaw w lodówce na czas przygotowania sernika.
3. Ser, jaja, śmietanę,
cukier, mąkę pszenną przełóż do miski i dokładnie wszystko zmiksuj na
gładką masę – nie długo tylko tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
4. Przelej gotową masę do tortownicy i piecz 60 minut w 150 stopniach z kąpielą wodną (na blaszkę niżej włóż naczynie żaroodporne z wodą). Zostaw sernik do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, tak żeby ciasto nie opadło.
4. Przelej gotową masę do tortownicy i piecz 60 minut w 150 stopniach z kąpielą wodną (na blaszkę niżej włóż naczynie żaroodporne z wodą). Zostaw sernik do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, tak żeby ciasto nie opadło.
Mus:
5. Czekoladę, kawę, masło i zimną wodę rozpuść na malutkim ogniu i zostaw do ostudzenia.
6. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystygnięcia, ale pilnuj, żeby nie stężała. 5. Czekoladę, kawę, masło i zimną wodę rozpuść na malutkim ogniu i zostaw do ostudzenia.
7. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj schłodzoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
8. Białka ubij na sztywno i pod koniec dodaj cukier puder nadal ubijając.
10. Do masy czekoladowej
(tej rozpuszczanej w garnku) dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
11. Następnie dodaj do masy połowę białek – wymieszaj, śmietanę – wymieszaj i drugą połowę białek. Do wszystkiego używaj szpatułki.
11. Następnie dodaj do masy połowę białek – wymieszaj, śmietanę – wymieszaj i drugą połowę białek. Do wszystkiego używaj szpatułki.
Mus wylej na
wystudzony sernik. Zostaw do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz