wtorek, 5 stycznia 2016

Sernik z musem czekoladowym

Kolejna odsłona sernika. Tym razem inspirowałam się blogiem mojewypieki.com. Jest to wykwintny, idealny na rodzinne uroczystości i święta deser. Ciężki sernik z chrupki spodem z ciasteczek i delikatny mocno czekoladowy mus. Pychota!


czas : 120 minut          porcji: 12                                poziom: średni

Składniki:

Na sernik
·        200 g ciasteczek – ja użyłam typu oreo
·        40 g masła
·        750 g sera na sernik – ja użyłam PIĄTNICA
·        250 ml śmietany 30%
·        3 jaja
·        5 łyżek cukru pudru
·        3 łyżki mąki pszennej
Na mus:
·        200 g czekolady gorzkiej
·        1 łyżka kawy rozpuszczalnej
·        3 łyżki wody zimnej
·        30 g masła
·        3 jaja
·        szczypta soli
·        50 g cukru pudru
·        100 ml śmietany 30%
·        1 łyżeczka żelatyny
·        3 łyżki wody gorącej

Sernik: 
1. Dno blaszki o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka rozkrusz za pomocą malaksera na pył i dodaj rozpuszczone ostudzone masło. Wyłóż nim spód i zostaw w lodówce na czas przygotowania sernika.
3. Ser, jaja, śmietanę, cukier, mąkę pszenną przełóż do miski i dokładnie wszystko zmiksuj na gładką masę – nie długo tylko tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
4. Przelej gotową masę do tortownicy i piecz 60 minut w 150 stopniach z kąpielą wodną (na blaszkę niżej włóż naczynie żaroodporne z wodą). Zostaw sernik do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku, tak żeby ciasto nie opadło.

Mus:
5. Czekoladę, kawę, masło i zimną wodę rozpuść na malutkim ogniu i zostaw do ostudzenia.
6. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystygnięcia, ale pilnuj, żeby nie stężała. 
7. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj schłodzoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera.
8. Białka ubij na sztywno i pod koniec dodaj cukier puder nadal ubijając.
10. Do masy czekoladowej (tej rozpuszczanej w garnku) dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
11. Następnie dodaj do masy połowę białek – wymieszaj, śmietanę – wymieszaj i drugą połowę białek. Do wszystkiego używaj szpatułki.

Mus wylej na wystudzony sernik. Zostaw do stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz