poniedziałek, 4 stycznia 2016

Dżem truskawkowy - domowy

Co może być lepszego niż świeże owoce w lecie? Co dzienne koktajle z truskawkami. Pychota! A czy próbowaliście kiedyś zrobić domowy dżem truskawkowy i zamknąć ten smak w słoiku? Wtedy zimą możesz zrobić się równie pyszny koktajl czy przepyszne naleśniki. W tym przypadku wiesz co dodajesz do środka. Masz mnóstwo owoców, a cukru dajesz ile chcesz. Zróbcie i się przekonajcie póki truskawki są w przystępnych cenach.

 czas: 40 min           poziom: łatwy

     Składniki:

  • 1.5 kg truskawek obranych i umytych
  • 1 cukier żelujący DIAMANT 3:1

Truskawki myjemy, ale nie moczymy! Gdy będziemy je moczyć wtedy nasiąkną wodą i stracą swój piękny smak. Następnie usuwamy szypułki i rozdrabniamy. Ważne, aby dopiero po umyciu owoców usuwać szypułki, wtedy nie stracą smaku.Ja zmiksowałam większość truskawek za pomocą blendera i dodałam małe kawałki owoców. Wszystko umieszczamy w garnku. Wsypujemy cukier żelujący
i dokładnie mieszamy. 
Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił. Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
Gotowy dżem przelewamy do umytych słoików.
Mi z 7.5 kg truskawek wyszło 32 słoiki różnej wielkości (od małych pasztetów po słoiki 300 ml).

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz