poniedziałek, 4 stycznia 2016

Dżem truskawkowy z miętą

Ten przepis będzie idealny do mięsa. Filet z kurczaka z sosem truskawkowym, lekko pikanym dzięki pieprzowi. Pycha. Idealny na zimę, żeby rozgrzał. A poza tym truskawki – niebo w gębie. Nie bójcie się tego typu połączenia. Albo zróbcie w jednym słoiku na spróbowanie – a za rok zrobicie kolejne – tak wam posmakują.


 czas: 40 min           poziom: łatwy

     Składniki:

  • 1.5 kg truskawek obranych i umytych
  • 1 cukier żelujący DIAMANT 3:1
  • Garść świeżej mięty
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
Truskawki myjemy, ale nie moczymy! Gdy będziemy je moczyć wtedy nasiąkną wodą i stracą swój piękny smak. Następnie usuwamy szypułki i rozdrabniamy. Ważne, aby dopiero po umyciu owoców usuwać szypułki, wtedy nie stracą smaku.Dodajemy liście świeżej mięty i pieprz. Ja zmiksowałam większość truskawek za pomocą blendera i dodałam małe kawałki owoców. Wszystko umieszczamy w garnku. Wsypujemy cukier żelujący 
i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił. Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
Gotowy dżem przelewamy do umytych słoików.
Mi z 7.5 kg truskawek wyszło 32 słoiki różnej wielkości (od małych pasztetów po słoiki 300 ml).

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz