Ten przepis będzie idealny do mięsa. Filet z kurczaka z sosem truskawkowym, lekko pikanym dzięki pieprzowi. Pycha. Idealny na zimę, żeby rozgrzał. A poza tym truskawki – niebo w gębie. Nie bójcie się tego typu połączenia. Albo zróbcie w jednym słoiku na spróbowanie – a za rok zrobicie kolejne – tak wam posmakują.
Składniki:
- 1.5 kg truskawek obranych i umytych
- 1 cukier żelujący DIAMANT 3:1
- Garść świeżej mięty
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
Truskawki myjemy, ale nie moczymy! Gdy będziemy je moczyć wtedy nasiąkną wodą i stracą swój piękny smak. Następnie usuwamy szypułki i rozdrabniamy. Ważne, aby dopiero po umyciu owoców usuwać szypułki, wtedy nie stracą smaku.Dodajemy liście świeżej mięty i pieprz. Ja zmiksowałam większość truskawek za pomocą blendera i dodałam małe kawałki owoców. Wszystko umieszczamy w garnku. Wsypujemy cukier żelujący
i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił. Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił. Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
Gotowy dżem przelewamy do umytych słoików.
Mi z 7.5 kg truskawek wyszło 32 słoiki różnej wielkości (od małych pasztetów po słoiki 300 ml).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz