poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Wspomnienie dzieciństwa: ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. Słodkie danie obiadowe, a może być nawet na śniadanie. Szybko się robi, a przecież miło wrócić do wspomnień. Te na talerzu są najlepsze, bo kształtują nasze smaki na zawsze.


czas: 40 min      porcji: 2      poziom: łatwy

 

     Składniki:

  • 160 g ryżu sypkiego
  • 320 ml mleka
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Ryż zalej mlekiem i gotuj do miękkości, według opisu na opakowaniu.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło i dodaj jabłka, smaż, aż całkowicie się rozpadną. Na koniec dodaj cynamon.
Gorący, miękki ryż wymieszaj z cukrem i wymieszaj z jabłkami.
Podawaj posypane cynamonem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz