Wspomnienie dzieciństwa: ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. Słodkie danie obiadowe, a może być nawet na śniadanie. Szybko się robi, a przecież miło wrócić do wspomnień. Te na talerzu są najlepsze, bo kształtują nasze smaki na zawsze.
czas: 40 min porcji: 2 poziom: łatwy
Składniki:
- 160 g ryżu sypkiego
- 320 ml mleka
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Ryż zalej mlekiem i gotuj do miękkości, według opisu na opakowaniu.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło i dodaj jabłka, smaż, aż całkowicie się rozpadną. Na koniec dodaj cynamon.
Gorący, miękki ryż wymieszaj z cukrem i wymieszaj z jabłkami.
Podawaj posypane cynamonem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz