niedziela, 31 stycznia 2016

Faworki

Faworki to kolejny po pączkach charakterystyczny wypiek na tłusty czwartek. Kruche, delikatne, takie jakich szukasz.


czas przygotowania: 80 min   poziom: łatwy

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki wódki)
  • 5 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
  • cukier puder do oprószenia 
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, alkohol i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Dokładnie owijamy w folię spożywczą, lub wykładamy do worka i dajemy mu odpocząć przez ok. 30 minut.
3. Następnie ciasto jeszcze chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy cienko.
4. Nożem wykrawamy prostokąty i każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlekamy przez otwór.
5. Smażymy na gorącym tłuszczu (ok. 175ºC) z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
6. Oprószamy cukrem pudrem - obficie!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz