czas przygotowania: 50 minut poziom: łatwy ilość: ok 35 sztuk
Składniki:
- 500g sera półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 250ml kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, smalec)
- 30 ml wódki
- cukier puder do posypania
2. Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy twaróg, cukry, sodę, wódkę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
3. Kolejno rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
4. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka a w środku wykrawamy kółka kieliszkiem. Pozostałe kulki możemy ponownie zagnieść i znów wycinać, bądź po prostu usmażyć.
5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ok. 175 stopni Celsjusza) na złoty kolor z obu stron.
6. Oponki układamy na ręczniku, aby tłuszcz ociekł.
7. Lekko ciepłe krążki posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz