niedziela, 31 stycznia 2016

Oponki z serem

Oponki to trzeci klasyk na tłusty czwartek, zaraz po pączkach i faworkach. Delikatne, puszyste ciasto z białym serem i dużą ilością cukru pudru. Najlepiej zajadać od razu po usmażeniu.



czas przygotowania: 50 minut    poziom: łatwy    ilość: ok 35 sztuk

Składniki:
  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, smalec)
  • 30 ml wódki
  • cukier puder do posypania
1. Miękki ser rozbijamy widelcem bądź przeciskamy przez praskę.
2. Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy twaróg, cukry, sodę, wódkę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
3. Kolejno rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
4. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka a w środku wykrawamy kółka kieliszkiem. Pozostałe kulki możemy ponownie zagnieść i znów wycinać, bądź po prostu usmażyć.
5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ok. 175 stopni Celsjusza) na złoty kolor z obu stron.
6. Oponki układamy na ręczniku, aby tłuszcz ociekł.
7. Lekko ciepłe krążki posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz