poziom: średni ilość: 25 szt. czas: 200 minut
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 8 żółtek
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 80 ml mleka
- 90 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 150 g masła roztopionego i wystudzonego
- 30 ml wódki (dałabym więcej - 60ml)
- marmolada wieloowocowa / z różą
- lukier
- 1600 g smalcu
2. Do dużej miski bądź na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, żółtka i rozczyn. Dokładnie łączymy składniki i na koniec dodajemy masło i śmietanę. Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto może się kleić, ale starajcie się nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne.
3. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 90 min).
Metoda dla maszynkowców:
Do pojemnika najpierw dajemy składniki płynne, potem sypkie i na wierzch pokruszone drożdże. Nastawiamy automat na opcję ugniatania i rośnięcia ciasta. U mnie trwa to ok 110 min.
4. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość nie mniej niż 1 cm.
5. Z ciasta wykrawamy szklanką o średnicy 7 cm pączki (ja nie formowałam kulek z ciasta tylko tak jak wycięłam zostawiłam do wyrośnięcia, ale polecam je zaokrąglić)
6. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 minut.
7. Smażmy na gorącym smalcu z obu stron na złoty kolor - u mnie to trwało 5 minut z każdej strony.
8. Odsączamy na ręczniku papierowym, nadziewamy długą tubką z marmoladą i polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz