czas : 40 minut porcji:
30 (blaszka 35x38 cm/piekarnikowa) poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
90 sztuk herbatników
·
1 kubek wrzącej wody
·
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Na krem
·
12,5 łyżki kaszy manny
·
1,5 l mleka
·
350 g masła
·
1 szklanka cukru
·
2 puszki masy kajmakowej
·
750 ml śmietany 30%
·
5 łyżek cukru pudru
·
2 łyżeczki żelatyny
·
3 łyżki wody
·
100 g słonecznika bez łupin
·
2 łyżki cukru
2 łyżki kawy parzymy
w 1 kubku wrzącej wody I zostawiamy do ostygnięcia.
1,5 l mleka gotujemy
z szklanką cukru i 350 g masła. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę
manną. Zapalamy ponownie ogień i gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Może
to potrwać z 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
2 łyżeczki żelatyny
zalewamy 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści
i zostawiamy do ostygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.
Śmietanę ubijamy na
sztywno z cukrem pudru i dodajemy zimną, ale płynną żelatynę.
Słonecznik prażymy na
suchej patelni, aż będzie chrupiący. Posypujemy 2 łyżkami cukru i doprowadzamy
do skarmelizowania. Odkładamy do wystygnięcia. Zimny łączymy z śmietaną.
Herbatniki moczymy w
kawie i wykładamy nimi blaszkę. Na to wykładamy zimną masę z kaszy manny.
Następnie znów układamy namoczone herbatniki, rozprowadzamy masę kajmakową,
herbatniki, a na wierzch śmietanę ze słonecznikiem.
UWAGA: Składniki są
na blaszkę taką z pieca, czyli jest to bardzo duża blaszka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz