poniedziałek, 4 stycznia 2016

KarmeLOVE ze słonecznikiem

Słonecznik ze śmietaną? Uwierz, że to dobry pomysł. Dlatego zachęcam Was do spróbowania naszego ciasta. Szybko się robi, a nieziemsko smakuje. Uwaga! Zrób większą blaszkę, bo szybko znika!




czas : 40 minut          porcji: 30 (blaszka 35x38 cm/piekarnikowa)                               poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        90 sztuk herbatników
·        1 kubek wrzącej wody
·        2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Na krem
·        12,5 łyżki kaszy manny
·        1,5 l mleka
·        350 g masła
·        1 szklanka cukru
·        2 puszki masy kajmakowej
·        750 ml śmietany 30%
·        5 łyżek cukru pudru
·        2 łyżeczki żelatyny
·        3 łyżki wody
·        100 g słonecznika bez łupin
·        2 łyżki cukru

2 łyżki kawy parzymy w 1 kubku wrzącej wody I zostawiamy do ostygnięcia.

1,5 l mleka gotujemy z szklanką cukru i 350 g masła. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę manną. Zapalamy ponownie ogień i gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Może to potrwać z 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

2 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia, ale tak żeby była jeszcze płynna.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudru i dodajemy zimną, ale płynną żelatynę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Posypujemy 2 łyżkami cukru i doprowadzamy do skarmelizowania. Odkładamy do wystygnięcia. Zimny łączymy z śmietaną.

Herbatniki moczymy w kawie i wykładamy nimi blaszkę. Na to wykładamy zimną masę z kaszy manny. Następnie znów układamy namoczone herbatniki, rozprowadzamy masę kajmakową, herbatniki, a na wierzch śmietanę ze słonecznikiem.


UWAGA: Składniki są na blaszkę taką z pieca, czyli jest to bardzo duża blaszka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz