To ciasto zajęło drugie miejsce w plebiscycie na świąteczne ciasto. Przepisem na nie inspirowałam się Kuchnią Lidla. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto poświęcić swój czas - żeby zobaczyć jak innym smakuje, a i żeby samemu zaznać odrobinę przyjemności.
czas : 120 minut
porcji: 16 poziom
przygotowania: średni
Składniki:
Biszkopt:
·
300 g masła
·
240 g miodu
·
6 łyżeczek cynamonu
·
45 g przyprawy do piernika
·
300 g czekolady
·
9 jajek
·
105 g cukru
·
255 g mąki pszennej
·
45 g mąki ziemniaczanej
·
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
Powidła śliwkowe
Nakropek:
·
Sok z 1 pomarańczy
·
150 ml wody
·
200 g cukru
Polewa:
·
200 ml śmietany 30%
·
200 g mlecznej czekolady
·
50 g miodu
·
10 g
żelatyny namoczonej w 80 ml wody
Mus cynamonowy
·
400 ml śmietany 30 %
·
37 g cukru + 60 ml wody
·
10 jajek
·
6 g żelatyny namoczonej w 60 ml wody
·
150 g czekolady deserowej
·
90 g czekolady mlecznej
·
2 łyżeczki cynamonu
Pieczemy
teraz 3 blaty biszkoptu. Najlepiej osobno, żeby nie mieć problemu z
rozkrojeniem. Więc dane czynności powtarzamy trzykrotnie.
W
garnku rozpuszczamy 100 g masła z 80 g miodu i wsypujemy 1 łyżeczkę cynamonu.
Gdy się wszystko rozpuści dodajemy 15 g przyprawy do piernika oraz 100 g
połamanej czekolady. Wszystko dokładnie rozpuszczamy i studzimy.
3
jajka ubijamy z 35 g cukru na puszystą masę. 85 g mąki pszennej, 15 g mąki
ziemniaczanej i 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy do jaj i dodajemy
masę czekoladową.
Całość
wylewamy do formy o średnicy 28 cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Czynności
te powtarzamy trzy razy.
Przygotowujemy
nakropek: 200 g cukru gotujemy 2 – 3 minuty z sokiem z pomarańczy i 150 ml
wody. Studzimy.
Polewa:
200 ml śmietany 30% zagotowujemy w
garnku, dodajemy 50 g miodu. 200 g czekolady kruszymy i zalewamy śmietaną. 10 g
żelatyny rozpuszczamy w 800 g ciepłej wody i studzimy. Jeszcze płynną dodajemy
do czekolady.
Mus
cynamonowy: 400 ml śmietany ubijamy na
sztywno i schładzamy w lodówce. 10 żółtek jaj przekładamy do miski. 37 g cukru
zalewamy 60 ml wody i mieszamy aż się rozpuści. Gotujemy ok 1 minutę aż
otrzymamy syrop cukrowy. Żółtka ubijamy i powoli sparzmy je syropem cukrowym ciągle ubijając (tzn. do ubijanych żółtek wlewamy wolnym strumieniem gorący
syrop – ciągle ubijając). 6 g żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wody.
240
g czekolady kruszymy i rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej niewielką ilość
ubitych żółtek, ciągle mieszając, a następnie część ubitej śmietany. Wszystko
dokładnie mieszamy i dodajemy schłodzoną ale ciągle płynną żelatyną, a
następnie resztę żółtek i śmietanę. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki cynamonu.
Schładzamy.
Blat
biszkoptu wkładamy do tortownicy i nakrapiamy przygotowanym sokiem
pomarańczowym. Smarujemy cienko powidłami i 1/3 częścią musu czekoladowego. Na
to kładziemy drugi blat, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy kolejną
część musu. Na to znów biszkopt, nakropka, powidła i mus. Całość schładzamy w
zamrażalce przez 2-3 godziny.
Wyciągamy
go z zamrażalki i za pomocą noża wyrównujemy brzegi. Tort polewamy schłodzoną
polewą. Najlepiej torcik ułożyć na kratce tak żeby polewa mogła spływać. Polewą
pokrywamy dokładnie boki.
Dekorujemy
wierzch pokrojoną w drobną kostkę czekoladą, laskami cynamonu i anyżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz