poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tort cynamonowy

To ciasto zajęło drugie miejsce w plebiscycie na świąteczne ciasto. Przepisem na nie inspirowałam się Kuchnią Lidla. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto poświęcić swój czas - żeby zobaczyć jak innym smakuje, a i żeby samemu zaznać odrobinę przyjemności.



czas : 120 minut          porcji: 16              poziom przygotowania: średni

Składniki:

Biszkopt:
·        300 g masła
·        240 g miodu
·        6 łyżeczek cynamonu
·        45 g przyprawy do piernika
·        300 g czekolady
·        9 jajek
·        105 g cukru
·        255 g mąki pszennej
·        45 g mąki ziemniaczanej
·        4,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·        Powidła śliwkowe

Nakropek:
·        Sok z 1 pomarańczy
·        150 ml wody
·        200 g cukru

Polewa:
·        200 ml śmietany 30%
·        200 g mlecznej czekolady
·        50 g miodu
·        10 g  żelatyny namoczonej w 80 ml wody

Mus cynamonowy
·        400 ml śmietany 30 %
·        37 g cukru + 60 ml wody
·        10 jajek
·        6 g żelatyny namoczonej w 60 ml wody
·        150 g czekolady deserowej
·        90 g czekolady mlecznej
·        2 łyżeczki cynamonu

Pieczemy teraz 3 blaty biszkoptu. Najlepiej osobno, żeby nie mieć problemu z rozkrojeniem. Więc dane czynności powtarzamy trzykrotnie.
W garnku rozpuszczamy 100 g masła z 80 g miodu i wsypujemy 1 łyżeczkę cynamonu. Gdy się wszystko rozpuści dodajemy 15 g przyprawy do piernika oraz 100 g połamanej czekolady. Wszystko dokładnie rozpuszczamy i studzimy.
3 jajka ubijamy z 35 g cukru na puszystą masę. 85 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej i 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy do jaj i dodajemy masę czekoladową.
Całość wylewamy do formy o średnicy 28 cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Czynności te powtarzamy trzy razy.

Przygotowujemy nakropek: 200 g cukru gotujemy 2 – 3 minuty z sokiem z pomarańczy i 150 ml wody. Studzimy.

Polewa: 200 ml  śmietany 30% zagotowujemy w garnku, dodajemy 50 g miodu. 200 g czekolady kruszymy i zalewamy śmietaną. 10 g żelatyny rozpuszczamy w 800 g ciepłej wody i studzimy. Jeszcze płynną dodajemy do czekolady.

Mus cynamonowy: 400 ml  śmietany ubijamy na sztywno i schładzamy w lodówce. 10 żółtek jaj przekładamy do miski. 37 g cukru zalewamy 60 ml wody i mieszamy aż się rozpuści. Gotujemy ok 1 minutę aż otrzymamy syrop cukrowy. Żółtka ubijamy i powoli sparzmy je syropem cukrowym ciągle ubijając (tzn. do ubijanych żółtek wlewamy wolnym strumieniem gorący syrop – ciągle ubijając). 6 g żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wody.
240 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej niewielką ilość ubitych żółtek, ciągle mieszając, a następnie część ubitej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy schłodzoną ale ciągle płynną żelatyną, a następnie resztę żółtek i śmietanę. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Schładzamy.

Blat biszkoptu wkładamy do tortownicy i nakrapiamy przygotowanym sokiem pomarańczowym. Smarujemy cienko powidłami i 1/3 częścią musu czekoladowego. Na to kładziemy drugi blat, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy kolejną część musu. Na to znów biszkopt, nakropka, powidła i mus. Całość schładzamy w zamrażalce przez 2-3 godziny.
Wyciągamy go z zamrażalki i za pomocą noża wyrównujemy brzegi. Tort polewamy schłodzoną polewą. Najlepiej torcik ułożyć na kratce tak żeby polewa mogła spływać. Polewą pokrywamy dokładnie boki.
Dekorujemy wierzch pokrojoną w drobną kostkę czekoladą, laskami cynamonu i anyżem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz