poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kasza manna z truskawkami

Kaszę mannę kojarzę z dzieciństwa. Ugotowana na mleku, podawana z roztopionym masłemi cukrem - na ciepło. Tym razem mamy inny pomysł na deser. Puszysta, lekka kaszka z konfiturą truskawkową. Możecie użyć jakichkolwiek owoców, co lubicie. Albo pokruszcie czekoladęi możecie układać w szklance warstwami - kaszę, czekoladę, kaszę, czekoladę. Pochwalcie się swoimi pomysłami!




czas : 30 minut          porcji: 6                                poziom: łatwy

Składniki: 

·        1 litr mleka
·        12 łyżek kaszy mannej błyskawicznej
·        6 łyżek cukru
·        200 g śmietany 30%
·        4g truskawek – mogą być mrożone

Do gotującego się mleka dodaj 4 łyżki cukru i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Uważaj żeby nie powstały grudki. Schłodź.

Śmietanę ubij na sztywno.

Do zimnej kaszy dodaj dwie łyżki śmietany i dokładnie połącz. Następnie dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

Truskawki przełóż do garnka i zasyp 2 łyżkami cukru. Duś, aż owoce się rozpadną i powstanie konfitura truskawkowa.

Kaszkę podawaj w wysokich szklankach, a na wierz nałóż truskawki.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz