Kaszę mannę kojarzę z dzieciństwa. Ugotowana na mleku, podawana z roztopionym masłemi cukrem - na ciepło. Tym razem mamy inny pomysł na deser. Puszysta, lekka kaszka z konfiturą truskawkową. Możecie użyć jakichkolwiek owoców, co lubicie. Albo pokruszcie czekoladęi możecie układać w szklance warstwami - kaszę, czekoladę, kaszę, czekoladę. Pochwalcie się swoimi pomysłami!
czas : 30 minut porcji:
6 poziom:
łatwy
Składniki:
· 1 litr mleka
Do gotującego się
mleka dodaj 4 łyżki cukru i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp kaszę
manną i dokładnie wymieszaj. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Uważaj żeby
nie powstały grudki. Schłodź.
Śmietanę ubij na
sztywno.
Do zimnej kaszy
dodaj dwie łyżki śmietany i dokładnie połącz. Następnie dodaj resztę śmietany
i wymieszaj.
Truskawki przełóż
do garnka i zasyp 2 łyżkami cukru. Duś, aż owoce się rozpadną i powstanie
konfitura truskawkowa.
Kaszkę podawaj w
wysokich szklankach, a na wierz nałóż truskawki.
Smacznego.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz