poniedziałek, 4 stycznia 2016

Dirt cake

Halloween to typowe święto dla USA. Jednak i u nas pojawia się coraz więcej jego zwolenników. Myślę, że dlatego, że jest to kolejna okazja do zabawy. Dlatego przygotowałam dla Was popularne ciasto DIRT CAKE, czyli ciasto ziemiste. Do ozdoby użyłam żelkowe dżdżownice. Można to ciasto zrobić również bez względu na dane święto. Używając cukrowych ozdób w kształcie kwiatków, może być prezentem dla osoby kochającej ogród. Robi się to ciasto bardzo szybko. Można je podać w szklankach bądź w blaszce i nakładać łyżkami. Smacznego!



czas : 15 minut          porcji: 6                                poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        420 g markizów
·        Łyżka sera mascarpone
·        1/3 szklanki mleka skondensowanego
·        1 banan
Na krem:
·        300 ml śmietany 30%
·        200 g mascarpone
·        4 łyżki masy krówkowej
Do przybrania:
·        6 ciastek oreo lub innych czarnych
·        Dżdżownice żelkowe

Ciasto: do malaksera wrzucamy ciastka i kruszymy na pył. Następnie dodajemy ser, mleko
i pokrojony w plastry banan. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą – na gładką masę.
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone
i masę krówkową. Mieszamy wszystko do połączenia.

Na dno naczynia wykładamy 1/3 ciasta. Jest ono kleiste, dlatego wykładałam je rękoma i wyklejałam dno naczynia. Na to ½ masy śmietanowej. Czynność powtarzamy i na sam wierzch wykładamy ostatnią część ciasta.

Z ciastek typu oreo usuwamy nadzienie. Przekładamy je do malaksera
i kruszymy na pył. Posypujemy nim wierzch ciasta. W cieście za pomocą np. rączki łyżeczki robimy dziury i wkładamy dżdżownice, tak żeby wyglądało jakby chciały wyjść z ziemi.
Zostawiamy w lodówce na dwie godziny do schłodzenia.
Podajemy za pomocą łyżki na talerzyki.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz