Halloween to typowe święto dla USA. Jednak i u nas pojawia
się coraz więcej jego zwolenników. Myślę, że dlatego, że jest to kolejna okazja
do zabawy. Dlatego przygotowałam dla Was popularne ciasto DIRT CAKE, czyli
ciasto ziemiste. Do ozdoby użyłam żelkowe dżdżownice. Można to ciasto zrobić
również bez względu na dane święto. Używając cukrowych ozdób w kształcie
kwiatków, może być prezentem dla osoby kochającej ogród. Robi się to ciasto
bardzo szybko. Można je podać w szklankach bądź w blaszce i nakładać łyżkami.
Smacznego!
czas : 15 minut porcji:
6 poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
420 g markizów
·
Łyżka sera mascarpone
·
1/3 szklanki mleka skondensowanego
·
1 banan
Na krem:
·
300 ml śmietany 30%
·
200 g mascarpone
·
4 łyżki masy krówkowej
Do przybrania:
·
6
ciastek oreo lub innych czarnych
·
Dżdżownice
żelkowe
Ciasto: do malaksera
wrzucamy ciastka i kruszymy na pył. Następnie dodajemy ser, mleko
i pokrojony w plastry banan. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą – na gładką masę.
i pokrojony w plastry banan. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą – na gładką masę.
Krem: śmietanę
ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone
i masę krówkową. Mieszamy wszystko do połączenia.
i masę krówkową. Mieszamy wszystko do połączenia.
Na dno naczynia
wykładamy 1/3 ciasta. Jest ono kleiste, dlatego wykładałam je rękoma i
wyklejałam dno naczynia. Na to ½ masy śmietanowej. Czynność powtarzamy i na sam
wierzch wykładamy ostatnią część ciasta.
Z ciastek typu oreo
usuwamy nadzienie. Przekładamy je do malaksera
i kruszymy na pył. Posypujemy nim wierzch ciasta. W cieście za pomocą np. rączki łyżeczki robimy dziury i wkładamy dżdżownice, tak żeby wyglądało jakby chciały wyjść z ziemi.
i kruszymy na pył. Posypujemy nim wierzch ciasta. W cieście za pomocą np. rączki łyżeczki robimy dziury i wkładamy dżdżownice, tak żeby wyglądało jakby chciały wyjść z ziemi.
Zostawiamy w lodówce
na dwie godziny do schłodzenia.
Podajemy za pomocą
łyżki na talerzyki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz