poniedziałek, 4 stycznia 2016

Szarlotka na zimno

Inspirowałam się przepisem na ten deser z internetu. Ale skoro zwracam uwagę na to co jem,
nie mogłam sobie pozwolić na tłustą śmietanę i mnóstwo ukrytego cukru, dlatego zamieniłam
ją na jogurt grecki. Pamiętaj, że nawet przy rygorystycznych ograniczeniach na deser możesz sobie pozwolić raz w tygodniu. Dlatego poświęć 20 minut i przygotuj szarlotkę. Uwierz, posmakuje zwolennikom tradycyjnego ciasta.



czas : 20 minut          porcji: 2                                poziom: łatwy

Składniki:

·        Jogurt grecki - 400 g
·        4 łyżeczki miodu
·        2 łyżeczki brązowego cukru
·        10 herbatników
·        2 jabłka
·        ½ łyżeczki cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki cukru i cynamon. Prażymy, aż owoce zmiękną.
Jogurt grecki mieszamy z dwiema łyżeczkami miodu.
Herbatniki kruszymy.

Do wysokiej szklanki układamy:
Herbatniki, jogurt, jabłka, herbatniki, jogurt, jabłka, herbatniki jogurt, jabłka.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz