poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kolorowa zupa z łososiem

Pyszna zupa z delikatną rybą - łososiem. Mogą ją zjeść nawet dzieci, ale pamiętaj aby usunąć wszystkie ości. Zupa jest delikatna i sycąca.  Idealnie do niej komponuje się chiński makaron lub makaron ryżowy.


liczba porcji: 4               czas: 90 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 1 l wody
  • 300 g łososia świeżego
  • 2 marchewki
  • 1 część białego poru
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • lubczyk, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach

Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo. Kroimy w cienkie słupki.
Białą część pora myjemy kroimy w cienkie krążki. Kapustę włoską myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę, kapustę i por dusimy do miękkości na patelni z oliwą. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na pół. Wrzucamy do wody wraz z podpaloną cebulą i gotujemy
ok. 40 min z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz lubczykiem i natką pietruszki,
aż warzywa będą miękkie. 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa
z bulionu odcedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Blendujemy na gładką masę.Łososia obieramy ze skóry i usuwamy ości. 
Kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy ugotowane warzywa i te z patelni oraz rybkę. Gotujemy tak długo, aż ryba będzie miękka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz koperkiem.
Podajemy z makaronem chińskim.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz