Pyszna zupa z delikatną rybą - łososiem. Mogą ją zjeść nawet dzieci, ale pamiętaj aby usunąć wszystkie ości. Zupa jest delikatna i sycąca. Idealnie do niej komponuje się chiński makaron lub makaron ryżowy.
liczba porcji: 4 czas: 90 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1 l wody
- 300 g łososia świeżego
- 2 marchewki
- 1 część białego poru
- 2 korzenie pietruszki
- ¼ selera
- ½ papryki czerwonej
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- lubczyk, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach
Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo. Kroimy w cienkie słupki.
Białą część pora myjemy kroimy w cienkie krążki. Kapustę włoską myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę, kapustę i por dusimy do miękkości na patelni z oliwą. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na pół. Wrzucamy do wody wraz z podpaloną cebulą i gotujemy
ok. 40 min z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz lubczykiem i natką pietruszki,
aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa
z bulionu odcedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Blendujemy na gładką masę.Łososia obieramy ze skóry i usuwamy ości. Kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy ugotowane warzywa i te z patelni oraz rybkę. Gotujemy tak długo, aż ryba będzie miękka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz koperkiem.
ok. 40 min z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz lubczykiem i natką pietruszki,
aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa
z bulionu odcedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Blendujemy na gładką masę.Łososia obieramy ze skóry i usuwamy ości. Kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy ugotowane warzywa i te z patelni oraz rybkę. Gotujemy tak długo, aż ryba będzie miękka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz koperkiem.
Podajemy z makaronem chińskim.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz