poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa serowa

Uwielbiam zupy, które robi się bardzo szybko. A zupa serowa właśnie taką jest. Połączenie pysznych, kremowych serków z bulionem daje nam proste, ale za to smaczne pierwsze danie.  


 liczba porcji: 8               czas: 40 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 300 g serka topionego
  • 1,5 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • kilka pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30 % lub 2 ziemniaki
  • olej do smażenia
  • grzanki

Cebulę obieram z łupin, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, które następnie podsmażamy
w garnuszku z olejem. do szklistej cebulki wlewamy bulion i drobne kawałki serka topionego. całość zagotowujemy, tak aby serki się rozpuściły. do zupy wlewamy śmietanę i mieszamy.
Dla tych, którzy wolą nie jeść dać z śmietaną polecam dodać dwa ziemniaki pokrojone w kostkę
i ugotować w zupie, a następnie wszystko zmiksować, żeby powstał gęsty krem serowy.
całość podajemy z grzankami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz