Uwielbiam zupy, które robi się bardzo szybko. A zupa serowa właśnie taką jest. Połączenie pysznych, kremowych serków z bulionem daje nam proste, ale za to smaczne pierwsze danie.
liczba porcji: 8 czas: 40 min poziom: łatwy
Składniki:
- 300 g serka topionego
- 1,5 l bulionu
- 1 duża cebula
- kilka pieczarek
- 200 ml śmietanki 30 % lub 2 ziemniaki
- olej do smażenia
- grzanki
Cebulę obieram z łupin, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, które następnie podsmażamy
w garnuszku z olejem. do szklistej cebulki wlewamy bulion i drobne kawałki serka topionego. całość zagotowujemy, tak aby serki się rozpuściły. do zupy wlewamy śmietanę i mieszamy.
w garnuszku z olejem. do szklistej cebulki wlewamy bulion i drobne kawałki serka topionego. całość zagotowujemy, tak aby serki się rozpuściły. do zupy wlewamy śmietanę i mieszamy.
Dla tych, którzy wolą nie jeść dać z śmietaną polecam dodać dwa ziemniaki pokrojone w kostkę
i ugotować w zupie, a następnie wszystko zmiksować, żeby powstał gęsty krem serowy.
i ugotować w zupie, a następnie wszystko zmiksować, żeby powstał gęsty krem serowy.
całość podajemy z grzankami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz