wtorek, 5 stycznia 2016

Krem z ciastek korzennych typu Speculoos

Krem z ciastek korzennych typu Speculoos to idealnie kremowe smarowidło nie tylko do chleba,
ale także do naleśników czy placuszków. Możecie je również użyć jako składnik kremu do ciasta. Pachnie korzennie, jest idealnie słodki. Dlatego można się nim zajadać się łyżeczkami. Myślę, że taki krem to coś w sam raz na prezent dla bliskich.

czas :15 minut          porcji: słoik 300 ml                                poziom: łatwy


Składniki:

·        200 g ciastek Speculoos
·        100 g białej czekolady
·        60 g miodu
·        20 g masła
·        120 ml mleka

Ciastka przekładamy do blendera i miksujemy na piasek.  Mleko wraz masłem i miodem podgrzewamy do roztopienia. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Ciastka mieszamy z czekoladą i zalewamy ciepłą masą mleczną.  Dokładnie mieszamy i przelewamy do słoika.
Przechowujemy w lodówce. U mnie wytrzymały 3 miesiące.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz