Alternatywa dla sklepowej nutelli. Mocno czekoladowy,
orzechowy krem. Bez dodatków chemicznych. Idealny dla tych, którzy dbają o to, co jedzą.
czas : 20 minut masa:
350 ml poziom:
średni
Składniki:
·
50 g orzechów laskowych
·
200 g mleka skondensowanego
·
50 g masła
·
100 g czekolady 74% kakao
Orzechy przekładamy
na blaszkę i prażymy przez 8 minut w piecu (160 stopni opcja góra i dół). Następnie przekładamy na ściereczkę i usuwamy brązowe skórki. Będą ładnie schodzić z ciepłych orzechów. Kolejno
mielimy bakalie na drobny pył. Ja do tego użyłam młynka do kawy, ale można też
wykorzystać mocnego malaksera. Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do lekkiego zagotowania. Do
miski przekładamy mleko skondensowane, orzechy, połamaną czekoladę i masło.
Stawiamy na garnku i mieszamy, aż wszystko dokładnie się rozpuści i połączy
(metoda gotowania na parze). Gotową masę przekładamy do słoika.
Uwaga! Przechowywać w
lodówce, jednak jeśli chcemy rozsmarować krem na chlebie to trzeba go wyciągnąć
wcześniej, żeby zmiękł, ponieważ w niższych temperaturach bardzo gęstnieje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz