wtorek, 5 stycznia 2016

Krem czekoladowo-orzechowy

Alternatywa dla sklepowej nutelli. Mocno czekoladowy, orzechowy krem. Bez dodatków chemicznych. Idealny dla tych, którzy dbają o to, co jedzą.


czas : 20 minut          masa: 350 ml                                poziom: średni

Składniki:

·        50 g orzechów laskowych
·        200 g mleka skondensowanego
·        50 g masła
·        100 g czekolady 74% kakao


Orzechy przekładamy na blaszkę i prażymy przez 8 minut w piecu (160 stopni opcja góra i dół). Następnie przekładamy na ściereczkę i usuwamy brązowe skórki. Będą ładnie schodzić z ciepłych orzechów. Kolejno mielimy bakalie na drobny pył. Ja do tego użyłam młynka do kawy, ale można też wykorzystać mocnego malaksera. Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do lekkiego zagotowania. Do miski przekładamy mleko skondensowane, orzechy, połamaną czekoladę i masło. Stawiamy na garnku i mieszamy, aż wszystko dokładnie się rozpuści i połączy (metoda gotowania na parze). Gotową masę przekładamy do słoika. 


Uwaga! Przechowywać w lodówce, jednak jeśli chcemy rozsmarować krem na chlebie to trzeba go wyciągnąć wcześniej, żeby zmiękł, ponieważ w niższych temperaturach bardzo gęstnieje.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz