Szybkie w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Pachnie obłędnie
przyprawami korzennymi, jest puszyste, wilgotne i pełne gruszek. Dodanie do
nich żurawiny i rodzynków dodatkowo wzbogaca smak słodyczą. Poświęćcie 20 minut
na przygotowanie ciasta, a na pewno nie pożałujecie!
czas : 80 minut porcji:
10 poziom:
łatwy
Składniki:
·
4 gruszki
·
230 g mąki pszennej
·
szczypta soli
·
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·
130 ml oleju rzepakowego
·
150 g cukru
·
2 jajka
·
50 g rodzynek
·
50 g suszonej żurawiny
·
1 łyżeczka soku z cytryny
·
1 łyżeczka mielonego imbiru
·
2 łyżeczki kakao
·
5 goździków bądź ½ łyżeczki mielonych
goździków
·
1 łyżeczka cynamonu
·
cukier puder/bita śmietana
Gruszki obieramy ze
skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z
cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę z cukrem, kakao,
solą, sodą, imbirem, cynamonem i goździkami (jeśli nie mamy mielonych
goździków, to 5 sztuk przekładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy na pył) przesiewamy do miski.
W drugiej misce łączymy jajka z olejem za pomocą miksera.
Suche składniki zalewamy mokrymi. Dodajemy gruszki, żurawinę i rodzynki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Piec nagrzewamy do 180 stopni i włączamy funkcję grzałka górna i dolna.
Zostawiamy do
ostudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz