wtorek, 5 stycznia 2016

Kakaowe ciasto z gruszkami

Szybkie w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Pachnie obłędnie przyprawami korzennymi, jest puszyste, wilgotne i pełne gruszek. Dodanie do nich żurawiny i rodzynków dodatkowo wzbogaca smak słodyczą. Poświęćcie 20 minut na przygotowanie ciasta, a na pewno nie pożałujecie!


czas : 80 minut          porcji: 10                                poziom: łatwy

Składniki:

·        4 gruszki
·        230 g mąki pszennej
·        szczypta soli
·        1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·        130 ml oleju rzepakowego
·        150 g cukru
·        2 jajka
·        50 g rodzynek
·        50 g suszonej żurawiny
·        1 łyżeczka soku z cytryny
·        1 łyżeczka mielonego imbiru
·        2 łyżeczki kakao
·        5 goździków bądź ½ łyżeczki mielonych goździków
·        1 łyżeczka cynamonu
·        cukier puder/bita śmietana

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę z cukrem, kakao, solą, sodą, imbirem, cynamonem i goździkami (jeśli nie mamy mielonych goździków, to 5 sztuk przekładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy na pył) przesiewamy do miski.
W drugiej misce łączymy jajka z olejem za pomocą miksera.
Suche składniki zalewamy mokrymi. Dodajemy gruszki, żurawinę i rodzynki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Piec nagrzewamy do 180 stopni i włączamy funkcję grzałka górna i dolna.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy przez ok. 60 minut. Po tym czasie wkładamy na środek ciasta wykałaczkę bądź patyczek do szaszłyków i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli jest wilgotne to dopiekamy, aż będzie całkowicie suchy.


Zostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem bądź z bitą śmietaną.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz