poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krem ziemniaczano-cukiniowy

Coś z cyklu dietetycznej, ale jakże sycącej zupy. Idealna na chłodne dni. Wykorzystane w niej warzywa zawierają mnóstwo witamin, których może brakować organizmowi wraz z nadchodzącymi innymi dniami. Możemy je uzupełnić właśnie taką zupą. Dzięki ziemniakom zupa jest gęsta, a cukinia nadała daniu ładny kolor. Dzięki dodaniu do zupy kawałków mięsa, jest ona sycąca, a prażoną dynię miło pochrupać.


liczba porcji: 6               czas: 120 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 1.5 l wody
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Marchewka
  • Korzeń pietruszki
  • 1/6 selera
  • 1 łyżkę natki pietruszki
  • 150 g ziemniaków
  • 200 g cukini
  • 80 g poru
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, czarnuszka
  • Pestki dyni

Do wody wrzucamy ćwiartkę z kurczaka, obraną marchew, pietruszkę, seler, natkę Pietruchy, ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu i szczyptę soli. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie przecedzamy wywar.
Gdy mięso będzie chłodne obieramy je i odkładamy do miski.
Na oleju podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i por. Dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy do wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, rozmarynem, tymiankiem, czarnuszką.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni i kawałkami mięsa.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz