liczba porcji: 6 czas: 120 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1.5 l wody
- Ćwiartka z kurczaka
- Marchewka
- Korzeń pietruszki
- 1/6 selera
- 1 łyżkę natki pietruszki
- 150 g ziemniaków
- 200 g cukini
- 80 g poru
- Łyżeczka oleju rzepakowego
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, czarnuszka
- Pestki dyni
Do wody wrzucamy ćwiartkę z kurczaka, obraną marchew, pietruszkę, seler, natkę Pietruchy, ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu i szczyptę soli. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie przecedzamy wywar.
Gdy mięso będzie chłodne obieramy je i odkładamy do miski.
Na oleju podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i por. Dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy do wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, rozmarynem, tymiankiem, czarnuszką.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni i kawałkami mięsa.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz