poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa z świeżego ogórka

Wszyscy dobrze znamy smak zupy ogórkowej, ale tej klasycznej, która jest przygotowywana z ogórków kiszonych. Ja nie przepadam za taką zupą, dlatego postanowiłam ją zmodyfikować. Zamiast ogórków kiszonych użyłam świeżych ogórków zielonych. Dzięki temu zupa nie jest kwaśna, tylko delikatna i orzeźwiająca. Warto ją przygotować na upalne dni. Proponuję ją podać z chrupką ciecierzycą.

 liczba porcji: 2               czas: 30 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 1 l bulionu
  • 3 zielone ogórki
  • 2 ziemniaki
  • 50 g ciecierzycy
  • 3 ziemniaki

Bulion podgrzewamy. Ogórki myjemy, obieramy z skórki, przecinamy wzdłuż i usuwamy nasiona. Ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu
i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Dorzucamy do bulionu ogórki i chwilę gotujemy. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ciecierzycą. 
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz