poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krem ziemniaczany

Pomysł ten zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz. Nie miałam pomysłu na zupę - albo ciągle pomidorówka, albo rosół. To dziś zwykła kartoflanka :-) Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń cebulę.


liczba porcji: 4               czas: 120 min         poziom: łatwy

 

     Składniki:
 
  • 1 udko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, majeranek
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka masła

Marchew, pietruszkę, seler obieramy. Wraz z porem wrzucamy do 1,5 l wody. Do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kilka kulek pieprzu i udko. Całość gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie przecedzamy, tak żeby był czysty wywar.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka i podsmażamy na maśle.
Dodajemy ziemniaki z cebulą, a także ugotowaną marchewkę do wywaru. Trochę wywaru wlewamy na patelnię na której smażyły się ziemniaki i gotujemy. Po czym dodajemy do garnka.
Całość gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie, a następnie wszystko blendujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz