Pomysł ten zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz. Nie miałam pomysłu na zupę - albo ciągle pomidorówka, albo rosół. To dziś zwykła kartoflanka :-) Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń cebulę.
liczba porcji: 4 czas: 120 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1 udko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- ½ pora
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, majeranek
- 1,5 l wody
- 1 łyżka masła
Marchew, pietruszkę, seler obieramy. Wraz
z porem wrzucamy do 1,5 l wody. Do tego dodajemy ziele angielskie, liść
laurowy, kilka kulek pieprzu i udko. Całość gotujemy aż mięso będzie odchodziło
od kości. Następnie przecedzamy, tak żeby był czysty wywar.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a
cebulę w piórka i podsmażamy na maśle.
Dodajemy ziemniaki z cebulą, a także
ugotowaną marchewkę do wywaru. Trochę wywaru wlewamy na patelnię na której
smażyły się ziemniaki i gotujemy. Po czym dodajemy do garnka.
Całość gotujemy tak długo aż ziemniaki
będą miękkie, a następnie wszystko blendujemy. Przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz