Ta zupa przypomina mi jesienne, rodzinne obiady. Akurat w kuchni miałam dynię piżmową i wielką ochotę na zupę :) Postanowiłam z niej zrobić gęsty krem do którego dodałam także ostry imbir
i słodką marchew. Na wierzch posypałam pestkami dyni, które dodały daniu chrupkości. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na wykorzystanie dyni piżmowej. Jeśli nie masz takiej, możesz zastosować każdej innej :)
i słodką marchew. Na wierzch posypałam pestkami dyni, które dodały daniu chrupkości. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na wykorzystanie dyni piżmowej. Jeśli nie masz takiej, możesz zastosować każdej innej :)
liczba porcji: 4 czas: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1l wody/bulionu
- ½ dyni piżmowej
- 1 duża/2 małe marchwie
- 2 cm imbiru
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
- Olej rzepakowy
- Pestki dyni
Dynię i marchew obieramy z skórki i kroimy w kostkę.
Do głębokiego garnka wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy marchew i dynię. Gdy warzywa będą zarumienione dolewamy wodę/bulion. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką gałki muszkatołowej i odrobiną chilli. Imbir obieramy z skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do zupy i mieszamy. Podajemy pestkami dyni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz