poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety to bardzo pracochłonne danie. Przygotowanie farszu, naleśników zajmuje sporo czasu, dlatego robię je bardzo rzadko – raz może dwa razy do roku. Ale uważam, że warto poświęcić swój czas na ich przygotowanie. Chrupiące na zewnątrz, w środku wypełnione po brzegi ulubionym farszem. Idealne na obiad do barszczu.




 liczba porcji: 20 szt.       czas: 150 minut        poziom: łatwy

 

     Składniki:
     
      Na naleśniki:
  • 1 l mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
    Na farsz:
  • 1,5 kg pieczarek
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    Ponad to:
  • Olej rzepakowy
  • Bułka tarta
  • 4 jaja

Naleśniki: do mleka dodaj jajka, a następnie dodaj mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za bardzo płynne to dodaj mąki. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie rozgrzej patelnię i smaż troszkę grubsze naleśniki.
Z podanej ilości powstało 20 naleśników.

Farsz: pieczarki umyj, pokrój w plasterki i usmaż na rozgrzanym oleju. Zostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój farsz pieczarkowy na bardzo drobno.
Kapustę przepłucz, żeby nie była za bardzo kwaśna i przełóż do garnka. Zalej wodą, wrzuć pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości. U mnie trwało to ok. 60 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odsącz dokładnie wodę, która została i poszatkuj kapustę drobno. Pieczarki wymieszaj z kapustą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Pamiętaj, żeby przyprawić trochę za bardzo, ponieważ jak zawiniemy farsz w naleśniki wówczas mogą być mniej wyraźne w smaku.
Ja nie lubię farszu pokrojonego bardzo drobno dlatego też składniki posiekałam nożem. Jeśli wolisz drobniejszy polecam przemielić warzywa przez maszynkę.

Na środek naleśnika nakładaj dwie łyżki farszu. Zawiń w kopertę bądź rulonik – ja wolę w kopertę. Wchodzi więcej farszu i są większe, smaczniejsze. Obtaczaj krokiety w jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz