Mak wszystkim nam kojarzy się z świętami. W tym cieście dodaliśmy także orzeźwiający krem cytrynowy z nutą alkoholu, migdały i kokos. Wierzch ciasta oblaliśmy białą czekoladą. Makowa panienka to idealne rozwiązanie dla osób które wolą delikatne i lekkie ciasta, bez długiego spędzania czasu w kuchni.
czas: 100 minut porcje: 24 poziom: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 12 białek
- Szczypta soli
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 225 g maku
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g zmielonych migdałów
Na krem: - Skórka i sok z 3 cytryn
- 3 budynie śmietankowe
- 680 ml mleka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 375 g masła miękkiego
- 2 kieliszki wódki
Na nakropek: - Sok z 1 cytryny
Ponad to:
- Tabliczka białej czekolady
Ciasto: białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Miksując dodawaj stopniowo cukier. Gdy będzie już gęsta piana, dodaj
po żółtku i ubijaj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko delikatnie łopatką.
Rozłóż ciasto na dwie blaszki 35 x 25 cm i piecz po 20 minut
w 180 stopniach.
Krem: 580 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do wrzącego mleka i gotuj przez chwilkę. Dokładnie mieszaj żeby nie było grudek.
Zostaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na gładką masę i dodawaj po łyżce budyniu. Gdy powstanie gładka masa dodawaj po łyżce soku cytrynowego
i wódki.
Nakropek: sok z cytryny wymieszaj z wodą.
Placek makowy nasącz wodą z sokiem, następnie wyłóż krem cytrynowy. Zostaw trochę na boki i wierzch. Nałóż następnie kolejny placek i go również nasącz. Boki i wierzch posmaruj resztą kremu. Górę obsyp potartą białą czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz