poniedziałek, 4 stycznia 2016

Makowa panienka

Mak wszystkim nam kojarzy się z świętami. W tym cieście dodaliśmy także orzeźwiający krem cytrynowy z nutą alkoholu, migdały i kokos.  Wierzch ciasta oblaliśmy białą czekoladą. Makowa panienka to idealne rozwiązanie dla osób które wolą delikatne i lekkie ciasta, bez długiego spędzania czasu w kuchni.


czas: 100 minut        porcje: 24     poziom: łatwy

Składniki:
 
        Na ciasto:
  • 12 białek                                       
  •  Szczypta soli
  • 6 żółtek                                         
  • 150 g cukru
  • 225 g maku                                    
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g zmielonych migdałów

    Na krem:
  • Skórka i sok z 3 cytryn                  
  • 3 budynie śmietankowe
  • 680 ml mleka                                  
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru                                    
  • 375 g masła miękkiego
  • 2 kieliszki wódki

    Na nakropek:
  • Sok z 1 cytryny                              
¼ szklanki wody
       Ponad to:

  • Tabliczka białej czekolady
Ciasto: białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Miksując dodawaj stopniowo cukier. Gdy będzie już gęsta piana, dodaj
po żółtku i ubijaj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko delikatnie łopatką.
Rozłóż ciasto na dwie blaszki 35 x 25 cm i piecz po 20 minut
w 180 stopniach.

Krem: 580 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do wrzącego mleka i gotuj przez chwilkę. Dokładnie mieszaj żeby nie było grudek.
Zostaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na gładką masę i dodawaj po łyżce budyniu. Gdy powstanie gładka masa dodawaj po łyżce soku cytrynowego
i wódki.

Nakropek: sok z cytryny wymieszaj z wodą.
Placek makowy nasącz wodą z sokiem, następnie wyłóż krem cytrynowy. Zostaw trochę na boki i wierzch. Nałóż następnie kolejny placek i go również nasącz. Boki i wierzch posmaruj resztą kremu. Górę obsyp potartą białą czekoladą.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz