niedziela, 10 stycznia 2016

Kurczak garam masala

Kurczak garam masala to danie przygotowane w stylu kuchni indyjskiej. Znajduje się tu m.inn. kmin rzymski,  kolendra, pieprz czarny, kardamon. Dzięki nim nasze danie ma korzenny aromat, a to za jego pomocą możemy poczuć się jak w Indiach. Do tego ryż z curry i świeże warzywa :)


liczba porcji: 2       czas: 45 minut        poziom: łatwy

 

     Składniki:
     
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • Sól, papryka słodka, pieprz
    Ponad to:
  • Ryż
  • Sól, curry, kurkuma
  • Ulubione warzywa

1. Kurczaka oczyszczamy, usuwamy błony i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki. 
2. W misce mieszamy jogurt, garam masala, sól, paprykę i pieprz. 
3. W przygotowanej marynacie mieszamy kurczaka. 
4. Odstawiamy do lodówki na co najmniej na godzinę. Jeśli masz możliwość zostaw na całą noc. 
5. Na rozgrzanej patelni wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy kurczaka razem z marynatą. 
6. Dusimy tak długo, aż kurczak będzie gotowy.
7. Ryż gotujemy na sypko. Doprawiamy solą, kurkumą, curry.
8. Ulubione warzywa gotujemy na chrupko na parze.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz