niedziela, 10 stycznia 2016

Schab z gruszką, miodem i ziemniakami

Uwielbiam łączyć mięso z owocami. Dziś przedstawiam przepis na schabowego z gruszkami. Mięso jest delikatne i soczyste.


      liczba porcji: 4          czas: 30 minut                poziom: średni
                                  
     Składniki:
 
  • 4 plastry schabu
  • 2 gruszki
  • 7 łyżek miodu
  • sól, pieprz, suszone zioła
  • 1 łyżka masła

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i włączamy funkcję termoobiegu.
2. Schab myjemy i kroimy 1,5 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem. Ja rozbijam w woreczku,
tak aby cenne składniki mięsa nie uciekały. 
3. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami.
4. Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda i kroimy w ćwiartki.
5. Na mięso nakładamy ćwiartkę gruszki i łyżkę miodu, zawijamy w roladki.
6. Rozpuszczamy masło i podsmażamy gruszki pokrojone w kostkę, dodajemy 3 łyżki miodu.
7. Kiedy gruszki będą miękkie miksujemy na gładką masę.
8. Roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. 
9. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku.
10.Do naczynia możemy dodać ćwiartki ziemniaków.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz