sobota, 9 stycznia 2016

Makaron z suszonymi pomidorami i zielonym pesto

Zastanawialiście się w jaki sposób przemycić szpinak, tak aby niejadki go zjadły?  Ja proponuje Wam przygotować spaghetti z pesto na bazie szpinaku z papryką i suszonymi pomidorkami. Zapraszam do wypróbowania ;-) Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń paprykę.


liczba porcji: 2          czas: 30 minut                poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 200 g makaronu typu spaghetti
  • 100 g umytego szpinaku babe
  • świeża bazylia, pietruszka
  • ½ czerwonej papryki
  • ok. 15 zielonych oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • sól, pieprz

1. W wysokim garnku gotuję makaron typu spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. W blenderze miksujemy 90 g liści szpinaku babe, bazylię, pietruszkę, odrobinę oliwek, suszonych pomidorów i 100 ml oliwy z oliwek. 
3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Tak przygotowane pesto mieszamy z gorącym makaronem.
5. Resztę suszonych pomidorów, papryki, oliwek i szpinaku kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z makaronem. 
6.Na wierzch posypujemy migdałami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz