poniedziałek, 4 stycznia 2016

Salsa paprykowa

Salsa paprykowa to rodzaj dipu, który można użyć do nachosów, podpiekanych kanapek lub jako pierzynka dla mięs i ryb. Ostry smak zawdzięcza papryczkom piri piri - uwaga piekielnie ostre! Przygotowanie salsy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Urozmaici każde danie.



liczba porcji: 2       czas: 20 minut        poziom: łatwy

 

Składniki:
     
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz świeżo mielony, bazylia
  • 1 papryczka piri piri opcjonalnie

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i drobno szatkujemy.
W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę tak długo, aż będzie miękka.Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, startą papryczkę piri piri oraz sól, pieprz i porwaną bazylię. Całość chwilę dusimy w garnku.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz