liczba porcji: 4 czas: 90 minut poziom: średni
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 duże cebule
- 2 żółtka
- 600 ml mleka
- 60 ml oliwy z oliwek
- 100 g mąki
- 120 g masła
- szczypta mielonego cynamonu
- sól, pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 opakowanie sera typu greckiego
- 500 g przecieru pomidorowego
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na termoobieg.
2. Bakłażan i cukinie myjemy i kroimy w 1 cm plastry.
3. Solimy i na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażamy z obu stron.
4. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
6. W garnku z oliwą z oliwek podsmażamy do zeszklenia.
7. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego i mieszamy.
8. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, szczyptę cynamonu i dotujemy ok. 20 minut.
9. Na koniec do smaku solimy i pieprzymy.
10. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy przesianą mąkę i prażymy cały czas mieszając, ok. 2 minuty.
4. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
6. W garnku z oliwą z oliwek podsmażamy do zeszklenia.
7. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego i mieszamy.
8. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, szczyptę cynamonu i dotujemy ok. 20 minut.
9. Na koniec do smaku solimy i pieprzymy.
10. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy przesianą mąkę i prażymy cały czas mieszając, ok. 2 minuty.
11. Stopniowo dodajemy mleko i całość mieszamy trzepaczką.
12. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową i żółtka cały czas mieszając.
13. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie cukinię i mięso z sosem pomidorowym.
14. Na całość wylewamy sos beszamelowy.
15. Na wierzch posypujemy ser typu greckiego i wkładamy do piekarnika na 60 minut.
12. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową i żółtka cały czas mieszając.
13. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie cukinię i mięso z sosem pomidorowym.
14. Na całość wylewamy sos beszamelowy.
15. Na wierzch posypujemy ser typu greckiego i wkładamy do piekarnika na 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz