sobota, 9 stycznia 2016

Musaka

Byliście kiedyś w Grecji? Chcielibyście poznać grecką kuchnię lub sobie ją po prostu przypomnieć?Proponuję przygotować musakę - grecką zapiekankę z bakłażanem. Jest sycąca i pyszna.


liczba porcji: 4          czas: 90 minut                poziom: średni
                                  
     Składniki:

  • 1 bakłażan                                          
  • 2 cukinie
  • 2 duże cebule                                     
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka                                      
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 100 g mąki                                          
  • 120 g masła
  • szczypta mielonego cynamonu             
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 500 g przecieru pomidorowego

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na termoobieg.
2. Bakłażan i cukinie myjemy i kroimy w 1 cm plastry. 
3. Solimy i na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażamy z obu stron.
4. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym.
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
6. W garnku z oliwą z oliwek podsmażamy do zeszklenia.
7. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego i mieszamy.
8. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, szczyptę cynamonu i dotujemy ok. 20 minut.
9. Na koniec do smaku solimy i pieprzymy.
10. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy przesianą mąkę i prażymy cały czas mieszając, ok. 2 minuty. 
11. Stopniowo dodajemy mleko i całość mieszamy trzepaczką.
12. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową i żółtka cały czas mieszając.
13. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie cukinię i mięso z sosem pomidorowym.
14. Na całość wylewamy sos beszamelowy.
15. Na wierzch posypujemy ser typu greckiego i wkładamy do piekarnika na 60 minut.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz