niedziela, 31 stycznia 2016

Naleśniki z mascarpone i prażonymi jabłkami.

Dziś przygotowałam słodki obiad. A mianowicie naleśniki z serkiem mascarpone i prażonymi jabłkami. Prażone jabłka przygotowuję sama, wtedy wiem co jem :) Śmietana 36% oraz serek mascarpone nadały naszym naleśnikom puszystego nadzienia i odrobinę słodyczy. Nie trzeba nawet dodawać cukru, gdyż nasze nadzienie jest wystarczająco słodkie. Danie to jest uniwersalne, może być również podane jako śniadanie lub deser.


czas : 30 minut          porcji: 10 szt.                    poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 420 ml mleka
  • Jajko
  • Szczypta soli

Na nadzienie:


Ciasto: 
  1. Do mleka dodajemy jajko, a następnie mąkę i szczyptę soli. 
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  3. Odstawiamy na min. 10 minut żeby ciasto odpoczęło, a następnie smażymy cienkie naleśniki z obu stron.


Nadzienie: 
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie mieszamy z serkiem.


Na naleśnika nakładamy krem śmietanowy i jabłka prażone, a następnie zawijamy.
Jeśli chcemy, aby naleśniki były chrupkie możemy je podsmażyć na maśle.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz