Dziś przygotowałam słodki obiad. A mianowicie naleśniki z serkiem mascarpone i prażonymi jabłkami. Prażone jabłka przygotowuję sama, wtedy wiem co jem :) Śmietana 36% oraz serek mascarpone nadały naszym naleśnikom puszystego nadzienia i odrobinę słodyczy. Nie trzeba nawet dodawać cukru, gdyż nasze nadzienie jest wystarczająco słodkie. Danie to jest uniwersalne, może być również podane jako śniadanie lub deser.
czas : 30 minut
porcji: 10 szt. poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 420 ml mleka
- Jajko
- Szczypta soli
Na nadzienie:
- Jabłka prażone
- 2 łyżki serka mascarpone
- 100ml śmietany 36%
Ciasto:
- Do mleka dodajemy jajko, a następnie mąkę i szczyptę soli.
- Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Odstawiamy na min. 10 minut żeby ciasto odpoczęło, a następnie smażymy cienkie naleśniki z obu stron.
Nadzienie:
- Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie mieszamy z serkiem.
Na naleśnika
nakładamy krem śmietanowy i jabłka prażone, a następnie zawijamy.
Jeśli chcemy, aby
naleśniki były chrupkie możemy je podsmażyć na maśle.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz