Pascha to rosyjski deser przygotowywany specjalnie na święta Wielkanocne. Nie za słodki, z owocami sernik na zimno.Ilość bakalii w niej użyta ma symbolizować dobrobyt. Ja użyłam owoce kandyzowane, ale Wy możecie orzechy, rodzynki, żurawinę lub ulubione inne bakalie. Spróbujcie ją zrobić w domu, a na pewno zmodyfikujecie ją na wiele sposobów.
czas: 60 minut porcje: 20 poziom: łatwy
Składniki:
- 2 litry mleka
- laska wanilii
- 500 ml śmietany 18%
- 6 jaj
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- kandyzowane owoce
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Jaja roztrzepać
z śmietaną i powoli wlewać do wrzącego mleka. Gotować i mieszać, tak długo aż serwatka oddzieli się od sera. Może to potrwać z min. 10 minut. Ostudzić i wyjąć laskę.
Sitko cedzakowe wyłożyć podwójną warstwą gazy i wylać na to masę serową. Cała woda musi się przecedzić. Najlepiej przycisnąć to garnkiem
z wodą i zostawić na noc w lodówce.
z wodą i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać sypki ser.
Na koniec dodać owoce. Ponownie wstawić na cedzak i zostawić do stężenia. Ja zostawiłam na kolejną noc.
Na koniec dodać owoce. Ponownie wstawić na cedzak i zostawić do stężenia. Ja zostawiłam na kolejną noc.
Przewrócić na talerz do góry dnem.
Dzięki cedzakowi i gazie pascha nabierze ciekawego kształtu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz