piątek, 8 stycznia 2016

Pascha z kandyzowanymi owocami

Pascha to rosyjski deser przygotowywany specjalnie na święta Wielkanocne. Nie za słodki, z owocami sernik na zimno.Ilość bakalii w niej użyta ma symbolizować dobrobyt. Ja użyłam owoce kandyzowane, ale Wy możecie orzechy, rodzynki, żurawinę lub ulubione inne bakalie. Spróbujcie ją zrobić w domu, a na pewno zmodyfikujecie ją na wiele sposobów.


czas: 60 minut      porcje: 20   poziom: łatwy                 

Składniki:
 
  • 2 litry mleka
  • laska wanilii
  • 500 ml śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • kandyzowane owoce

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Jaja roztrzepać
z śmietaną i powoli wlewać do wrzącego mleka. Gotować i mieszać, tak długo aż serwatka oddzieli się od sera. Może to potrwać z min. 10 minut. Ostudzić i wyjąć laskę.

Sitko cedzakowe wyłożyć podwójną warstwą gazy i wylać na to masę serową. Cała woda musi się przecedzić. Najlepiej przycisnąć to garnkiem
z wodą i zostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać sypki ser.
Na koniec dodać owoce. Ponownie wstawić na cedzak i zostawić do stężenia. Ja zostawiłam na kolejną noc.

Przewrócić na talerz do góry dnem.

Dzięki cedzakowi i gazie pascha nabierze ciekawego kształtu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz