piątek, 8 stycznia 2016

Mazurek karmelowy z bezikami

Ciasto idealne na świąteczny stół. Nuta kawy - która zastąpi tę w kubku, kajmak - coś co uwielbia prawie większość z nas i kruchy spód. No i wierzch też chrupiący, bo pokruszone bezy. Czego chcieć więcej?



czas: 50 minut     porcji:30    poziom: łatwy                 

Składniki:
 
     Na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła zimnego
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody zimnej
    Na krem:
  • 200 g masy krówkowej
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody wrzącej
  • kilka bezów

Ciasto: Masło pokroić w kostkę i wraz z pozostałymi składnikami zagnieść na gładką masę. Rozwałkować na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm i piec
20 minut w 180 stopniach. Zostawić do wystygnięcia.

Krem: Kawę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Miękkie masło zmiksować
z masą krówkową i kawą na gładką masę. Zostawić do zgęstnienia
w lodówce.

Na wystudzony placek rozlać masę kawowo-karmelową i ozdobić pokruszonymi bezikami.


Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz