Ciasto idealne na świąteczny stół. Nuta kawy - która zastąpi tę w kubku, kajmak - coś co uwielbia prawie większość z nas i kruchy spód. No i wierzch też chrupiący, bo pokruszone bezy. Czego chcieć więcej?
czas: 50 minut porcji:30 poziom: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła zimnego
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody zimnej
Na krem: - 200 g masy krówkowej
- 80 g masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody wrzącej
- kilka bezów
Ciasto: Masło pokroić w kostkę i wraz z pozostałymi składnikami zagnieść na gładką masę. Rozwałkować na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm i piec
20 minut w 180 stopniach. Zostawić do wystygnięcia.
Krem: Kawę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Miękkie masło zmiksować
z masą krówkową i kawą na gładką masę. Zostawić do zgęstnienia
w lodówce.
z masą krówkową i kawą na gładką masę. Zostawić do zgęstnienia
w lodówce.
Na wystudzony placek rozlać masę kawowo-karmelową i ozdobić pokruszonymi bezikami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz