piątek, 8 stycznia 2016

Tort truskawkowe marzenie

Kolejny uroczysty wypiek. Tort truskawkowo-waniliowy zrobiłam dla Taty na urodziny. Mimo, że ma je w kwietniu udało mi się przemycić truskawki z domowej spiżarki. Sprawdziły się idealnie - dlatego też uwielbiam je zamykać w słoikach. Trochę lata w kwietniu :) Do tego wanilia. Delicious!


czas: 90 minut                  porcji: 15                  poziom: łatwy            
     
Składniki:
  
      Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 1/34 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Na krem:
  • 400g sera mascarpone
  • 700 g śmietany 30%
  • Słoik domowej konfitury truskawkowej
  • Laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Świeże truskawki

Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy z szczyptą soli sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier. Jak już całkowicie się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy partiami z proszkiem
do pieczenia do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łopatką.

Dno blaszki 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 45 min. w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem na środku ciasta czy jest suche. Jeśli nie to pieczemy dalej.

Zostawiamy biszkopt do wystygnięcia i następnie przekrajamy na 3 blaty.

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy do sera mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy konfiturę truskawkową i mieszamy aż się składniki połączą. Do drugiej dodajemy ziarenka laski wanilii. Laskę przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyciągamy ziarenka – przeciągamy nożem po miąższu.


Wykonanie:
Na dno blaszki wykładamy biszkopt, następnie nakładamy krem truskawkowy (odstawiamy 3 łyżki), następnie układamy kolejny biszkopt i 3/4 masy waniliowej i znów biszkopt. Boki tortu smarujemy masą truskawkową, a wierzch waniliową. Ozdabiamy rozetkami waniliowymi i układamy truskawki według uznania.

Ja ozdobiłam wierzch i boki tortu plastrami swieżych truskawek.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz