czas: 90 minut porcji: 15 poziom: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jaj
- 1 1/34 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 400g sera mascarpone
- 700 g śmietany 30%
- Słoik domowej konfitury truskawkowej
- Laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- Świeże truskawki
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy z szczyptą soli sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier. Jak już całkowicie się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy partiami z proszkiem
do pieczenia do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łopatką.
do pieczenia do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łopatką.
Dno blaszki 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 45 min. w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem na środku ciasta czy jest suche. Jeśli nie to pieczemy dalej.
Zostawiamy biszkopt do wystygnięcia i następnie przekrajamy na 3 blaty.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy do sera mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy konfiturę truskawkową i mieszamy aż się składniki połączą. Do drugiej dodajemy ziarenka laski wanilii. Laskę przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyciągamy ziarenka – przeciągamy nożem po miąższu.
Wykonanie:
Na dno blaszki wykładamy biszkopt, następnie nakładamy krem truskawkowy (odstawiamy 3 łyżki), następnie układamy kolejny biszkopt i 3/4 masy waniliowej i znów biszkopt. Boki tortu smarujemy masą truskawkową, a wierzch waniliową. Ozdabiamy rozetkami waniliowymi i układamy truskawki według uznania.
Ja ozdobiłam wierzch i boki tortu plastrami swieżych truskawek.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz