sobota, 9 stycznia 2016

Placek po węgiersku

Przygotowywanie tego dania jest czasochłonne. O ile placki robi się szybko o tyle mięso trzeba długo dusić, aby było miękkie. Danie to jest idealne na zimowe obiady. Ciepłe i sycące.


liczba porcji: 2        czas: 90 minut             poziom: średni 
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej 
  • 1 marchew 
  • cebula 
  • szczypta papryki słodkiej 
  • szczypta papryki ostrej 
  • szczypta pieprzu i soli 
  • świeża natka pietruszki 
  • liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie

1. Ziemniaki obieramy z skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
3. Wszystko razem mieszamy.
4. Na naoliwionej i mocno rozgrzanej patelni smażymy dużego placka.
5. Jak spód się zarumieni odwracamy i smażymy na drugiej stronie.
6. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
7. Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, a następnie wkładamy mięso, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
8. Dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie.
9. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy paprykę słodką i ostrą.
10. Do tego wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę.
11. Do podsmażonych warzyw wlewam przygotowany wywar.
12. Tak przygotowane danie mieszam i gotuję, aż sos się zredukuje.
13. Usmażony placek przekładamy na duży płaski talerz.
14. Na połówkę placka nakładamy gulasz i nakrywamy drugą połówką placka.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz