liczba porcji: 2 czas: 90 minut poziom: średni
Składniki: - 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
- 1 marchew
- cebula
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu i soli
- świeża natka pietruszki
- liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie
2. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
3. Wszystko razem mieszamy.
4. Na naoliwionej i mocno rozgrzanej patelni smażymy dużego placka.
5. Jak spód się zarumieni odwracamy i smażymy na drugiej stronie.
6. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
7. Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, a następnie wkładamy mięso, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
8. Dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie.
9. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy paprykę słodką i ostrą.
10. Do tego wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę.
11. Do podsmażonych warzyw wlewam przygotowany wywar.
12. Tak przygotowane danie mieszam i gotuję, aż sos się zredukuje.
13. Usmażony placek przekładamy na duży płaski talerz.
14. Na połówkę placka nakładamy gulasz i nakrywamy drugą połówką placka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz