sobota, 9 stycznia 2016

Pomidorowa kąpiel pulpetów

Znudziły mi się zwykłe kotlety mielone. Dlatego pewnego sobotniego południa pomyślałam, żeby zrobić pulpety w sosie pomidorowym. I wyszły wyśmienite. Mniejsze kuleczki można podać z makaronem spaghetti, duże z ziemniakami. Którą wersję wolicie?


liczba porcji: 3          czas: 30 minut                poziom: łatwy
                                  
     Składniki:
 
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 350 ml wody
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii, oregano, sól, pieprz

1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z bułką tartą.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki. Mi z tej porcji mięsa wyszło 29 kuleczek.
4. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na dwóch łyżkach gorącego oleju.
5. Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym, bazylią, solą, oregano i pieprzem. Wlewamy na patelnię do usmażonych pulpecików i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Polecam podać z pełnoziarnistym makaronem spaghetti.
 Jeśli chcecie jeszcze zdrowiej zjeść polecam zamiast mięsa wieprzowego dać mięso drobiowe i najlepiej jak sami je zmielicie w domu.
 Jeśli lubicie ser i nie martwicie się kaloriami, to zetrzyjcie go na drobnych oczkach i posypcie wierzch.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz