liczba porcji: 3 czas: 30 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli, pieprzu, majeranku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 350 ml wody
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii, oregano, sól, pieprz
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z bułką tartą.
3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki. Mi z tej porcji mięsa wyszło 29 kuleczek.
4. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na dwóch łyżkach gorącego oleju.
5. Wodę mieszamy z koncentratem pomidorowym, bazylią, solą, oregano i pieprzem. Wlewamy na patelnię do usmażonych pulpecików i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Polecam podać z pełnoziarnistym makaronem spaghetti.
Jeśli chcecie jeszcze zdrowiej zjeść polecam zamiast mięsa wieprzowego dać mięso drobiowe i najlepiej jak sami je zmielicie w domu.
Jeśli lubicie ser i nie martwicie się kaloriami, to zetrzyjcie go na drobnych oczkach i posypcie wierzch.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz