sobota, 9 stycznia 2016

Roladki schabowe z porem

Ostatnio u mojej mamy jadłam pyszne filety z kurczaka z porem. Chciałam spróbować przygotować coś podobnego, ale z użyciem schabowego. Postanowiłam roladki nadziać żółtym serem i porem. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszły apetyczne roladki.


  liczba porcji: 4          czas: 45 minut                poziom: średni                      
   
  Składniki:
  •  4 plastry schabu
  • 1 por
  • 15 dag żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • suszony majeranek i rozmaryn

1. Piekarnik rozgrzewamy do  200 stopni C. Włączamy funkcję termoobiegu.
2. Mięso tłuczemy na cienkie kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, rozmarynem i słodką papryką.
3. Por myjemy i kroimy w plastry, ale tylko część białą.
4. Na mięso, na całej powierzchni układamy żółty sera oraz por.
5. Mięso zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami. Następnie wkładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy żółty ser i por.
6. Danie pieczemy w piekarniku około 30 minut pod przykryciem.

Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami i sosem pieczarkowym.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz